Πώς να βοηθήσετε το μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα

Πώς να βοηθήσετε το μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα

Όταν περάσουν οι πρώτες διερευνητικές μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο πρακτικά κι αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις νέες συνθήκες – και για το παιδί και για εμάς. Ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα για κάθε μαμά και μπαμπά είναι ο ύπνος, ο οποίος τους πρώτους μήνες εξαρτάται απόλυτα απ’ τον ύπνο του παιδιού. Η απάντηση λοιπόν, είναι απλή: αν το παιδί κοιμάται καλά και τις ώρες που πρέπει, θα κοιμόμαστε κι εμείς καλά και για όσο χρειαζόμαστε. Πώς όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Σεβαστείτε τα «χούγια» του

Ένα μωρό, όπως ακριβώς κι ένας ενήλικας, είναι πιθανό να μην μπορεί να κοιμηθεί λόγω υπερέντασης, αν και κουρασμένο. Τα μωρά δεν πρέπει να μένουν ξύπνια παρά μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία τα ταΐζουμε και τα αλλάζουμε για να κοιμηθούν χορτάτα, καθαρά και ήρεμα. Συνεπώς, δεν πρέπει να τα κρατάμε ξύπνια για κανέναν άλλο λόγο γιατί διαταράσσεται ο ρυθμός τους. Καθώς μεγαλώνουν, βέβαια, οι χρόνοι και οι συνήθειές τους αλλάζουν και θέλουν να τους αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να παίξουν και να χαλαρώσουν, πριν κοιμηθούν.

Το κλειδί είναι να ξέρουμε τις ιδιαίτερες συνήθειες ενός παιδιού ώστε να μην κάνουμε τίποτα που το ξαγρυπνά, παρά μόνο ότι το ηρεμεί, ειδικά λίγο πριν τις ώρες που κοιμόμαστε κι εμείς.

Αποφύγετε τα πολλά ερεθίσματα

Για ένα μωρό σχεδόν τα πάντα ειναι καινούργια και άξια προσοχής, ειδικά μόλις αρχίσει να διακρίνει και ν’ ακολουθεί αντικείμενα με το βλέμμα του. Όσο πιο γεμάτο είναι το περιβάλλον από χρώματα, σχήματα, ήχους και ανθρώπινες φωνές και κινήσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι για ένα μωρό να ηρεμήσει και τελικά, να κοιμηθεί. Συχνά, θεωρούμε πως όταν το μωρό δείχνει ενοχλημένο θέλει περισσότερη προσοχή και παιχνίδι, ενώ μπορεί να είναι απλώς κουρασμένο και να θέλει «την ησυχία του». Παίζοντας μαζί του το φέρνουμε σε υπερδιέγερση και δυσκολεύουμε τον ύπνο του.

Καλό είναι, λοιπόν, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε πότε το μωρό είναι έτοιμο να κοιμηθεί και να το βοηθάμε δημιουργώντας ένα περιβάλλον γαλήνιο, με τα λιγότερα δυνατά ερεθίσματα.

Μην συνδέετε τον ύπνο του με κάτι συγκεκριμένο  

Πολλές φορές, για να κοιμηθεί το μωρό δοκιμάζουμε διάφορα κόλπα ή επαναλαμβάνουμε κάτι που έχουμε δει ότι πιάνει, όπως π.χ. να το βάζουμε στη θηλή – αν θηλάζει. Στην πραγματικότητα κι επειδή τα μωρά μαθαίνουν μέσω συσχετισμών, συνδέουμε τον ύπνο με κάτι συγκεκριμένο ρισκάροντας να μην μπορεί το παιδί να κοιμηθεί καθόλου χωρίς αυτό. Μπορεί να είναι το απλό κούνημα, μία συγκεκριμένη μελωδία, ο λευκός θόρυβος του απορροφητήρα ή οτιδήποτε άλλο.

Ακόμη και αν λειτουργεί κάθε φορά, καλό είναι να χρησιμοποιούμε το κόλπο μας μόνον όταν δεν γίνεται αλλιώς και να μάθουμε αντ’ αυτού στο παιδί να ηρεμεί και να κοιμάται από μόνο του.

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα μωρό δεν έχει καμία αίσθηση του πότε είναι μέρα και πότε νύχτα ή του πότε είμαστε δραστήριοι και πότε κοιμόμαστε. Όπως κι εμείς, όμως, έτσι κι εκείνο μπορεί εύκολα να μάθει ν’ ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα, αρκεί να το βοηθάμε να την τηρεί ευλαβικά. Η συνήθης βραδινή ρουτίνα για ένα μωρό περιλαμβάνει το μπανάκι του, την αλλαγή πάνας, το τάισμα και την χαλάρωση πριν τον ύπνο. Το πόση ώρα θα κρατήσει η διαδικασία εξαρτάται από τη διάθεση του παιδιού και το πόσο έντονη μέρα είχε – βόλτες, επισκέψεις κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς πρεπει να την εφαρμόζετε με συνέπεια και να φροντίζετε να δημιουργείτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε το μωρό να μαθαίνει σταδιακά να ξεχωρίζει τις ώρες που κοιμόμαστε συνήθως και να κοιμάται κι αυτό.

Τους πρώτους μήνες, το μωρό θα σας ξυπνάει αναγκαστικά μέσα στη νύχτα για να φάει. Από ένα σημείο και μετά όμως, που τα νυχτερινά ταΐσματα δεν είναι απαραίτητα, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να αντιλαμβάνεται πλέον πως ο ύπνος διαρκεί από κάποια συγκεκριμένη ώρα έως το άλλο πρωί.

v