Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά για τον κοροναϊό και να τους μάθουμε να προφυλάσσονται

Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά για τον κοροναϊό και να τους μάθουμε να προφυλάσσονται

Με τις εξελίξεις γύρω απ’ τον κοροναϊό να τρέχουν και τις ειδήσεις για σχολεία που κλείνουν και θανάτους ασθενών να φτάνουν στα αυτιά των παιδιών μας καθημερινά, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναλάβουμε δράση, ώστε να γίνουμε η κύρια πηγή πληροφόρησής τους για όσα συμβαίνουν και μπορεί να τα έχουν τρομάξει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο σημείο που βρισκόμαστε, να πάρουμε την προσοχή τους απ’ τις δυσάρεστες ειδήσεις και την τρομολαγνεία και να την στρέψουμε σε όσα πρέπει να κάνουν για να προφυλαχτούν, όχι μόνο από τον κοροναϊό, αλλά και από τις άλλες ιώσεις που κυκλοφορούν και τις οποίες καλό είναι να μην τις υποτιμούμε.

Μ’ αυτό υπ’ όψιν, δείτε τι απαντούν δύο ειδικοί όσον αφορά την ενημέρωση των παιδιών μας, την διαφύλαξη της ψυχικής τους ηρεμίας και την καθοδήγησή τους προς τις σωστές πρακτικές για την υγεία τους.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τι συμβαίνει με τον κοροναϊό;

Αν οι μόνες πληροφορίες που έχει το παιδί προέρχονται από όσα ακούει στις ειδήσεις και όσα λένε τα άλλα παιδιά στο σχολείο, είναι χρήσιμο να κάνετε μια κουβέντα μαζί του για να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι πραγματικά συμβαίνει με τον κοροναϊό. Είναι πολύ σημαντικό, λένε οι ειδικοί, τα παιδιά – που εκ των πραγμάτων – κινούνται σε πολυσύχναστους χώρους να γνωρίζουν ακριβώς τι μέτρα πρέπει να παίρνουν στην καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται με περιττό άγχος για γεγονότα που δεν είναι στο χέρι τους να επηρεάσουν. Δεν θα τους κάνει καλό, ψυχολογικά, και μπορεί να καταστήσει τα απλά, μα σωτήρια, μέτρα πρόληψης μάταια στην αντίληψή τους.

«Τα παιδιά», λέει η Δρ. Ροζάν Καπάνα-Χοτζ, «βομβαρδίζονται με πληροφορίες που τις περισσότερες φορές δεν είναι ακριβείς. Γι’ αυτό, οι γονείς πρέπει να μιλάνε στα παιδιά για τις εξελίξεις με ψυχραιμία και να μην αφήνουν την ανησυχία τους να φουντώνει.» 

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά με όσα βλέπουν και ακούνε καθημερινά;

Τα παιδιά, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν τα πάντα, εισπράττουν την ανησυχία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και, κυρίως, τον φόβο των γονιών. Ταυτόχρονα, ακούν καθημερινά για θανάτους από τον κοροναϊό και επειδή δεν εστιάζουν στα στατιστικά μεγέθη, αλλά στο ίδιο το γεγονός, ο φόβος τους φουντώνει. Πόσο μάλλον, αν ακούσουν ότι χτυπά εντονότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Για εκείνα, οι γονείς τους είναι μεγάλοι, ασχέτως ηλικίας, και η ανησυχία τους μην τυχόν πάθουν κάτι, μπορεί να ενταθεί ραγδαία.

«Ως γονείς», τονίζει ένας ειδικός, «οφείλουμε να αποφύγουμε ό,τι αγχώνει τα παιδιά, π.χ. περιττά ταξίδια και κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να μετριάζουμε τον φόβο και την ανησυχία τους. Ένας καλός τρόπος είναι να εστιάζουμε στις θετικές ειδήσεις και στην αποτελεσματικότητα της πρόληψης

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να επιβάλλουν οι γονείς;

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως, για να προστατευτούμε απ’ τον κοροναϊό, δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικό μέτρο απ’ το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Και αν είναι κάτι που δεν κάνουμε πάντα όπως πρέπει, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τις οδηγίες με απόλυτη ακρίβεια. Να πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα το λιγότερο, καλύπτοντας όλη την επιφάνειά τους με σαπούνι και νερό, τρίβοντας δυνατά και ξεπλένοντας πολύ καλά στο τέλος.

«Οι γονείς», λέει η νοσηλεύτρια και σύμβουλος υγείας Ταρα Άλεν, «πρέπει να διδάξουν άμεσα στα παιδιά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών για την αντιμετώπιση των βλαβερών μικροοργανισμών γενικότερα, αλλά και τη σημασία του καλού ύπνου και της σωστής διατροφής για την άμυνα του οργανισμού τους.» 

Η μάσκα προστατεύει τα παιδιά απ’ τον κοροναϊό;

Η απάντηση των ειδικών είναι κατηγορηματικά «όχι» και αυτό ισχύει και για τους ενήλικες. Μάλιστα, η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους επαγγελματίες που τις χρειάζονται πραγματικά.

«Τα παιδιά», λέει η Δρ. Καπάνα-Χοτζ, «μπορεί να νιώσουν ότι η μάσκα θα μπορούσε να τα προστατέψει, βλέποντας τους πάντες γύρω να τις φορούν. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να τους εξηγήσουν ότι η μάσκα λειτουργεί μόνο αν κάποιος είναι ήδη ασθενής και θέλει να προστατέψει τους υπόλοπους και να στρέψουν την προσοχή τους στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.»    

Τι να πούμε στα παιδιά για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κοροναϊού;

Τα παιδιά ακούνε καθημερινά πως υπάρχουν σχολεία που κλείνουν λόγω κοροναϊού και ίσως το μεταφράσουν ως κακό οιωνό και φοβηθούν ότι η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, «οι γονείς», λένε οι ειδικοί, «πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι, αν κλείσει το σχολείο τους, πρόκειται για προληπτικό μέτρο ώστε να παραμείνουν όλα τα παιδιά υγιή και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Ταυτόχρονα, να επιδοθούν σε χαλαρωτικές δραστηριότητες στο σπίτι, περιορίζοντας την έκθεση του παιδιού σε ειδήσεις και φήμες που έχουν να κάνουν με τον κοροναϊό.»

Πηγή: popsugar.com

v