Ο πρώτος θάνατος από Κορονοϊό στην Ελλάδα: Έκκληση του πρωθυπουργού για υπευθυνότητα

Ο πρώτος θάνατος από Κορονοϊό στην Ελλάδα: Έκκληση του πρωθυπουργού για υπευθυνότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19, δύο μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση στην επαρχία Ουχάν της Κίνας. Μέχρι τώρα έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 121.000 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.373 ανθρώπων.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού τα κρούσματα φτάνουν τα 100 ενώ τα ξημερώματα είχαμε και τον πρώτο θάνατο από τον επικίνδυνο ιό. Ο 66χρονος συνταξιούχος από την Αμαλιάδα, που είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα σε Αίγυπτο και Ισραήλ μαζί με ένα γκρουπ 57 ακόμα Ελλήνων, βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και δυστυχώς, έπειτα από την μάχη που έδωσε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο στην Πάτρα, κατέληξε στις 3:15 τα ξημερώματα.

Ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός  και περιφερειακός σύμβουλος από την Αμαλιάδα Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο οποίος ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, ήταν το 9ο κρούσμα και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη και έντονη ανησυχία. 

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15»

Έκκληση του Πρωθυπουργού για ατομική ευθύνη όλων μας

Ο κ. Μητσοτάκης, στο χθεσινό του διάγγελμα, ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες και ατομική ευθύνη, τονίζοντας την σημασία και της δικής μας συμμετοχής και συμμόρφωσης στους νέους κανόνες υγιεινής ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοιού: να φροντίζουμε την προσωπική τους υγιεινή, να μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης, να μην πηγαίνουμε σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών) και να μην ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και τις πολλές επαφές.

Τόνισε μάλιστα πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν αν δεν βοηθήσουμε όλοι:  «Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες.»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην προστασία των ευπαθών ομάδων: «Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους».

Πηγή: euro2day

v