Κορονοϊός: άδεια έως 15 ημερών στους γονείς για τα κλειστά σχολεία

Κορονοϊός: άδεια έως 15 ημερών στους γονείς για τα κλειστά σχολεία

Έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια σ΄όλη τη χώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια έως 15 ημερών στους γονείς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κορονοϊος και η εξάπλωση του.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται η άδεια να είναι 15 ημέρες για την μητέρα και 15 ημέρες για τον πατέρα, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους που θα μένουν στο σπίτι λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

Η συγκεκριμένη πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών θα τύχει περεταίρω επεξεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος και από κοινωνικής πλευράς, αλλά και για την εθνική οικονομία. Έτσι, δεν αποκλείεται να εξεταστεί βαθύτερα το αν το μέτρο θα ισχύσει για οικογένειες που εργάζονται και οι δύο γονείς ή θα τύχει κάποιας επεξεργασίας για όσες έχουν μόνο έναν γονέα εργαζόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.

Ανοιχτό ωστόσο, παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του κορονοϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας.

Επιπλέον, αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορονοϊού, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας:

  • να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του 1 έτος.
  • να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

Πηγή: protothema.gr 

v