Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών 

Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Η «ισορροπημένη διατροφή» είναι μια φράση που ακούμε συχνά, και ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά. Ή αλλιώς, όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, πρέπει να τρώμε τα πάντα με μέτρο! Εξάλλου, πάντα ανησυχούμε για την υγεία των παιδιών μας και προσπαθούμε μέσα από τη διατροφή τους να κρατάμε τον οργανισμό τους δυνατό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στους ιούς και τις ασθένειες της εποχής. 

Σήμερα, με τον κορονοϊό να απειλεί ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών μας. Αρκεί να ξεκαθαρίσουμε ποια τρόφιμα πρέπει να τρώνε και σε τι ποσότητες. 

 

Φρούτα και τα λαχανικά

Κάντε το παιδί να συμπαθήσει τα φρούτα και τις σαλάτες. Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες αυτών των τροφών, απαραίτητα σε καθημερινή βάση όχι μόνο για την τόνωση του ανοσοποιητικού τους αλλά και για την καλή υγεία του εντέρου και το νευρικό τους σύστημα.

Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία και ετοιμάζετε λαχταριστά πιάτα με φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων και των ειδών. Αρκεί να είναι φρέσκα, εποχής και πολύ καλά πλυμένα! 

Όσπρια

Σχεδόν κανένα παιδί δεν τρώει με ευχαρίστηση τα όσπρια, όμως, όπως μας έλεγε και η μαμά μας, είναι απαραίτητα αφού είναι πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου. εάν λοιπόν θέλετε το παιδί σας να είναι γερό, πειραματιστείτε με φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε και μαγειρέψτε ευφάνταστες και νόστιμες συνταγές με όσπρια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Κρέας

Το κρέας προσφέρει υψηλής ποιότητας, ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη στα παιδιά, χάρη στην οποία δημιουργούνται τα κύτταρα, οι ορμόνες, τα αντισώματα, το δέρμα, η τρίχα, τα κόκαλα, τα δόντια, ο ιστός και οι μυς. Μην αμελείτε να το προσθέτετε στη διατροφή του το κόκκινο κρέας μία με δύο φορές την εβδομάδα και το άσπρο μία. 

Ψάρι

Ο φώσφορος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε στα λιπαρά ψάρια δεν γίνεται να λείπουν από τη διατροφή του, καθώς κάνουν καλό στην καρδιά, το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την όραση. Βρείτε τα ψάρια που προτιμάει, βάλτε σε λειτουργία την φαντασία σας και ετοιμάστε πιάτα με ψάρι συνοδευόμενα με τροφές που αγαπάει δύο φορές την εβδομάδα. 

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο και η βιταμίνη D, συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και την τόνωση του ανοσοποιητικού. Συνεπώς, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή του διατροφή του το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Εάν δυσκολεύετε να τα φάει σκέτα, μπορείτε να τα εντάξετε σε συνταγές που αγαπάει όπως το γαλακτομπούρεκο, την πίτσα ή το τζατζίκι. 

Χαρίστε του ενέργεια με τους «έξυπνους» υδατάνθρακες

Το ψωμί, τα δημητριακά, το άμυλο στις πατάτες παρέχουν ενέργεια στα παιδιά, ενώ αν προτιμάτε την ολική άλεση, οι φυτικές ίνες θα τα ωφελήσουν στο έντερο, θα τα κρατούν χορτάτα για περισσότερη ώρα και θα κρατήσουν τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Το ανοσοποιητικό τους θα ισχυροποιηθεί και ο οργανισμός τους θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όποιο μικρόβιο πέσει στο δρόμο του καλύτερα! 


v