Κορονοϊός: βρέθηκε το φάρμακο που θα δώσει ελπίδα;

Κορονοϊός: βρέθηκε το φάρμακο που θα δώσει ελπίδα;

Πλέον ο κορονοϊός είναι το καθημερινό θέμα συζήτησής μας, ειδικά στους κύκλους των γονιών. Τα αυξανόμενα κρούσματα, οι 5 νεκροί στην Ελλάδα αλλά και η επιβολή καραντίνας από την κυβέρνηση είναι η νέα μας πραγματικότητα και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σ’ αυτήν. 

Το άγχος και ο φόβος μας για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες δεν καταλαγιάζει. Αντίθετα γίνεται ολοένα και πιο έντονος! Και μέσα στον πανικό τα σενάρια που ακούγονται περί φαρμάκων και εμβολιασμού εντείνουν περισσότερο το κλίμα.

Όπως αναφέρει το άρθρο του euro2day, οι ιατρικές αρχές στην Κίνα δηλώνουν ότι έχουν το φάρμακο το οποίο εμφανίζεται αποτελεσματικό σε ασθενείς κορονοϊού. Ιάπωνες γιατροί ωστόσο, δίνουν διαφορετική εικόνα για την αποτελεσματικότητά του. Και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι ιατρικές αρχές στην Κίνα δήλωσαν ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για να αντιμετωπιστούν νέα στελέχη της γρίπης εμφανίζεται αποτελεσματικό σε ασθενείς κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Guardian, επικαλούμενη ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Zhang Xinmin, αξιωματούχος του υπουργείου επιστήμης και τεχνολογίας, δήλωσε ότι το Favipiravir (επίσης γνωστό ως Avigan) της Fujifilm έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές 340 ατόμων στη Wuhan και τη Shenzhen. «Υπάρχει υψηλός βαθμός ασφάλειας και είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στη θεραπεία», είπε σε δημοσιογράφους.

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στη Shenzhen έγιναν «αρνητικοί» στον κορωνοϊό μετά από μέσο όρο τεσσάρων ημερών αφότου έγιναν «θετικοί», έναντι ενός μέσου όρου 11 ημερών αυτών που δεν έλαβαν το σκεύασμα. Επιπλέον ακτινογραφίες έδειξαν βελτίωση στους πνεύμονες για το 91% των ασθενών που έλαβαν το Favipiravir έναντι 62% για όσους δεν το πήραν.

Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το φάρμακο σε κλινικές δομικές ασθενών του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό. Πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας ωστόσο υπονόησε ότι το φάρμακο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε ανθρώπους με περισσότερο σοβαρά συμπτώματα. «Δίναμε το Avigan σε 70-80 ατόμων, αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει τόσο καλά όταν ο ιός έχει πολλαπλασιαστεί», είπε.

Οι ίδιοι περιορισμοί έχουν εμφανιστεί σε μελέτες που αφορούν ασθενείς κορωνοϊού που χρησιμοποιούν συνδυασμό αντιρετροϊκών, λοπιναβίρης και ριτοναβίρης του HIV, προσέθεσε.

Το Favipiravir θα χρειαστεί να λάβει κυβερνητική έγκριση για πλήρη χρήση κατά του Covid-19 καθώς αρχικά απευθυνόταν στην αντιμετώπιση της γρίπης. Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει έως και τον Μάιο. «Αν όμως καθυστερήσουν τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών, η έγκριση μπορεί επίσης να καθυστερήσει».

Πηγή: euro2day.gr

 

v