4 αποδείξεις ότι είστε μια μαμά στα όρια της εξάντλησης

4 αποδείξεις ότι είστε μια μαμά στα όρια της εξάντλησης

Εμείς οι μαμάδες είμαστε μυστήρια πλάσματα. Πριν κάνουμε παιδιά, μπορεί να ασχολούμασταν διαρκώς με τον εαυτό μας και να μη χάναμε ευκαιρία για έναν γερό ύπνο ομορφιάς ή μια βραδιά στην αγκαλιά του καναπέ μας. Η μητρότητα όμως μας μετατρέπει σε πολεμίστριες της καθημερινότητας που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω είτε έχει να κάνει με το σπίτι, είτε με τον σύζυγο, είτε με τα παιδιά μας που υπεραγαπάμε.

Καμιά φορά, όμως, χάνουμε τον λογαριασμό και αναλαμβάνουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να κάνουμε. Κι αν θέλουμε να τα κάνουμε και τέλεια… εκεί είναι που φτάνουμε στα όριά μας και ρισκάρουμε να πάθουμε αληθινή υπερκόπωση, από εκείνη που σε στέλνει στους γιατρούς!

Αν νιώθετε πιο κουρασμένη απ’ ότι συνήθως, λοιπόν, έχετε το νου σας γι’ αυτά τα 4 σημάδια, ώστε να ενεργήσετε γρήγορα και να προλάβετε τα χειρότερα.

Ξεχνάτε πράγματα

Δεν είναι καθόλου παράξενο για μια μαμά που έχει να κάνει τόσα πράγματα καθημερινά, να ξεχνάει που και που καμιά λεπτομέρεια, αλλά όταν αυτό αρχίσει να γίνεται συστηματικά, πρέπει να θορυβηθείτε.

Αν αρχίσετε να χάνετε πράγματα που χρησιμοποιείτε συνέχεια και να ξεχνάτε πράγματα που κάνατε πλέον μηχανικά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ξεπεράσει τα όριά σας και να αντιμετωπίζετε μια επικείμενη υπερκόπωση. Κι αν ακούγεται σαν κάτι που περνάει με λίγη ξεκούραση, κάνετε λάθος! Είναι πολύ σοβαρότερο και πρέπει να προσέχετε.

Ξεσπάτε στους άλλους

Κάθε μαμά έχει τις κακές στιγμές της, εκείνες που η υπομονή και οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί και αναγκάζονται να υψώσουν τη φωνή για να γίνει αυτό που πρέπει. Αυτές, όμωα, είναι η εξαίρεση και, συχνά, είναι και δικαιολογημένες.

Αν, τον τελευταίο καιρό, ξεσπάτε στον σύντροφό και τα παιδιά σας σε ανύποπτες στιγμές και για εντελώς ασήμαντους λόγους, μάλλον έχετε μείνει από καύσιμα και κινείστε με… τις αναθυμιάσεις. Κάντε λοιπόν λίγο πίσω και αναθεωρήστε το πρόγραμμα και τον καθημερινό σας φόρτο γιατί οι συνέπειες στην οικογένεια μπορεί να είναι πιο σοβαρές απ’ ότι νομίζετε.

Είστε διαρκώς κουρασμένη

Προφανώς και είστε πάντα κουρασμένη, αφού είστε μαμά και μια μαμά δεν σταματάει ποτέ! Μια μαμά, όμως, δεν βαρυγκομάει και ποτέ εκτός κι αν έχει φτάσει στο αμήν και εκτός απ’ τις σωματικές της αντοχές έχουν εξαντληθεί και οι ψυχικές.

Αν η αίσθηση ότι το σώμα σας δεν μπορεί να σας κουβαλήσει συνδυάζεται με παντελή έλλειψη διάθεσης να προσπαθήσετε και όλο αυτό δεν περνάει με έναν καλό ύπνο, τότε είστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οφείλετε να κάνετε κάτι πριν είναι αργά.

Κάνετε μισές δουλειές

Δεν υπάρχει μαμά εκεί έξω που να μην προσπαθεί να τα έχει όλα στην εντέλεια, από την πρώτη ως την τελευταία λεπτομέρεια και να μη διατηρεί τον διαρκή και πλήρη έλεγχο των αρμοδιοτήτων της. Και που, σπανίως κάνει μπαλώματα κάνοντας μισοδουλειές ή αναβάλλοντας δουλειές ώσπου δεν γίνονται ποτέ.

Αν έχετε αρχίσει να κλωτσάτε που και που τη μπάλα πιο πέρα αντί να τη σηκώνετε και να κάνετε εκπτώσεις σε πράγματα που άλλοτε ήταν αδιαπραγμάτευτα, ίσως δεν έχετε άλλο περιθώριο πριν την εξάντληση. Αυτό σημαίνει ότι, αυτή είναι μια «μπάλα» που πρέπειι να σηκώσετε άμεσα. 

v