5 τροφές που σας βοηθούν να προλάβετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ

5 τροφές που σας βοηθούν να προλάβετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Καθώς τα χρόνια περνάνε, ένας από τους φόβους που έχουμε όλοι μας είναι μην τυχόν η μνήμη μας αρχίσει να εξασθενεί και, σταδιακά, εμφανίσουμε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι π.χ. η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ευτυχώς, αν και οι παράγοντες που οδηγούν σε κάτι παθολογικό ποικίλουν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ασπίδα για τον οργανισμό και, ειδικότερα, τον εγκέφαλό μας. Αυτές οι 5 τροφές αποτελούν μια καλή ομάδα συμμάχων στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση άνοιας, αρκεί να τις εντάξουμε στη διατροφή μας άμεσα και συστηματικά.

Φρούτα του δάσους (μούρα)

Είναι γνωστό ότι οι μικροί πολύχρωμοι καρποί που περιλαμβάνονται στην οικογένεια των μούρων είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά (ειδικά όταν είναι άγριοι). Οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα σμέουρα κλπ. έχουν ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας και, σύμφωνα με σχετική έρευνα, κάποιες ιδιότητές τους πιθανότατα συμβάλλουν στην πρόληψη, αλλά και την επιβράδυνση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Λαχανικά & μυρωδικά

Κάθε μαμά έχει βρεθεί στη θέση να κυνηγάει τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους ή να ψάχνει διάφορους τρόπους να τα μαγειρέψει, για να αποφύγει την γκρίνια. Το θέμα είναι ότι, συχνά, ούτε οι μαμάδες τα τρώνε. Τα φυλλώδη λαχανικά, όμως, όπως είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο κλπ. δεν είναι καλά μόνο για τα παιδιά, αλλά κρύβουν αμέτρητα οφέλη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και αναστέλλουν τις συνέπειες του γήρατος στην εγκεφαλική λειτουργία – λόγω και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ. Το ίδιο και τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος, που αφήνουμε να μαραίνονται στο ψυγείο μας, ενώ αποτελούν αποδεδειγμένα ισχυρούς συμμάχους για το ανοσοποιητικό, αλλά και το νευρικό μας σύστημα.

Ξηροί καρποί

Σε όλους αρέσουν τα σνακ κι επειδή δεν τα θεωρούμε κανονικό γεύμα, δεν το πολυσκεφτόμαστε όταν κολατσίζουμε με αμαρτωλά ζαχαρώδη και ανούσια προϊόντα ζύμης. Αντί γι’ αυτά, μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας λίγους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φυστίκια αιγίνης κλπ.), οι οποίοι βγαίνουν άφθονοι στον τόπο μας και αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, αλλά και βιταμίνης Ε που έχει ζωτική σημασία για την υγεία του εγκεφάλου μας. Το ίδιο ευεργετικοί είναι και οι βρώσιμοι σπόροι (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σησαμόσπορος), ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από Αλτσχάιμερ. 

Ελαιόλαδο

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί πολλάκις με την επιβράδυνση των συνεπειών του γήρατος, τη μακροζωία και την καλή υγεία γενικότερα. Ένα από τα βασικά συστατικά της, το αγαπημένο μας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πέρα από την γενικότερη ευεργετική του δράση, παρουσιάζει και την ιδιότητα να ενεργοποιεί έναν μηχανισμό των κυττάρων του εγκεφάλου (αυτοφαγία) που απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τοξίνες και συστατικά τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να καταναλώνουμε το ελαιόλαδο και ωμό, προσθέτοντας λίγο στο ζεστό φαγητό μας και αρκετό στις σαλάτες μας.

Ψάρια

Στην Ελλάδα είμαστε και, θεωρητικά, είναι πολύ εύκολο να καταναλώνουμε όσο ψάρι χρειάζεται για να δρέψουμε όλα τα οφέλη του κρέατός του – τα άφθονα καλά λιπαρά οξέα (Ω3) και τις βιταμίνες Β6 και Β12 που έχουν ευεργετική δράση για τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Η επαρκής πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ειδικά, για τους γηραιότερους είναι μια απαραίτητη στροφή στη δίαιτά τους, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριού (σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος) βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη τους.

 

v