Κορονοϊός: Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας

Κορονοϊός: Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας

Πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με έκτακτο διάγγελμά του την απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας από αύριο Δευτέρα 23/3 και για τις επόμενες 15 μέρες.

Αυτήν τη στιγμή προέχει η ανάκαμψη της μετάδοσης του ιού Covid-19 που πλήττει την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη και τα νέα μέτρα κρίνονται απαραίτητα από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ώστε να νικήσουμε τον «αόρατο εχθρό».

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο έκαναν όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Τα νέα μέτρα λοιπόν, τα οποία θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα 23/3 στις 06:00π.μ., έχουν να κάνουν κυρίως με τους περιορισμούς της κυκλοφορίας αλλά και το πότε και το πώς θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων.

  • Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
  • Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. 
  • Εναλλακτικά, όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, μπορούμε να στέλνομαι ένα sms χωρίς χρέωση στο 13033 γράφοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον λόγο που θέλουμε να βγούμε, το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνσή μας και θα λαμβάνουμε ως απάντηση το εξής μήνυμα: Μετακίνηση (κενό) αριθμό που αντιστοιχεί στον λόγο εξόδου(κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Οι λόγοι εξόδου και οι αντίστοιχοι αριθμοί τους είναι οι εξής:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πού θα βρείτε τις βεβαιώσεις

Η κυβέρνηση αναρτά το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί μπορείτε να βρει τους δύο τύπους εγγράφων, στις οποίες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

Συμπλήρωση Εντύπου

Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Εναλλακτικά, φτιάξτε μια χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι ισχύει για τους οδηγούς

Ακόμη, σε κάθε ΙΧ πρέπει να επιβαίνουν μόνο δύο άτομα. Ο οδηγός και ο συνοδηγός. 

Πώς ασκείται ο έλεγχος – Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Υποχρεωτικά με ταυτότητα ή διαβατήριο οι μετακινήσεις

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.

Πρόστιμο για τους παραβάτες

Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Συμπληρωματικά μέτρα

  • Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.
  • Ακόμη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. 

Πηγή: cnn.gr

v