Bloomberg: Με τον κορονοϊό ο κόσμος θα καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα της κρίσης

Bloomberg: Με τον κορονοϊό ο κόσμος θα καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα της κρίσης

Η Ελλάδα μόλις βγήκε από μια δύσκολη και επώδυνη δεκαετία. Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε, εκτός από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που σημειώθηκαν, απέδειξε πως ένα ισχυρό οικονομικό σοκ μπορεί να απειλήσει ακόμα και την δημοκρατία μιας χώρας.

Κάτι που εντόπισε και ανέλυσε το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας έναν παραλληλισμό της Ελλάδας της προηγούμενη δεκαετίας με τον υπόλοιπο κόσμο και την οικονομική ύφεση που περιμένει λόγο κορονοϊού. 

Τι έφερε η κρίση στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Η κρίση του ελληνικού χρέους την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg, προκάλεσε ένα βίαιο πλήγμα στην ανάπτυξη, ενέτεινε τη λιτότητα που έπληξε πρώτα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της κοινωνίας, και εκτόξευσε την ανεργία. Η οικονομική καταστροφή τροφοδότησε τον εξτρεμισμό, που οξύνθηκε καθώς αυξανόταν η αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση. 

Σχεδόν το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας χωρίς εργασία, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε σε ποσοστό το 50%. Περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα. Η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο σε μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό των πολιτών που κινδύνευσαν από τη φτώχεια ανήλθε σε επίπεδα που συνήθως δεν καταγράφονται σε καιρό ειρήνης.

Τι περιμένουμε να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο

Παρότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο άσχημα θα πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη από την κρίση του κορονοϊού, φαίνεται ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσε να πάρει τουλάχιστον μια «γεύση» από όσα πέρασε η Ελλάδα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν το τρέχον έτος, ενός η Goldman Sach εκτιμά ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 15%. Ορισμένοι οικονομολόγοι συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση ακόμη και με τη «Μεγάλη Ύφεση».

Η επικείμενη ύφεση είναι πολύ διαφορετική!

Η επικείμενη ύφεση είναι πολύ διαφορετική από την κρίση της ευρωζώνης, σημειώνει από την πλευρά του στο Bloomberg ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου: «Οφείλεται σε εξωγενή παράγοντας, καθώς δεν οφείλεται σε λάθη πολιτικής. Είναι ανάλογη στον βαθμό που επηρεάζει όλες τις χώρες και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών».

Εάν η τρέχουσα κρίση δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, θα μπορούσε εύκολα να σπείρει σπόρους για την εφαρμογή ολέθριων πολιτικών, απειλώντας να οδηγήσει σε ένα καλοκαίρι έντονης δυσαρέσκειας μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Απειλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Εάν οι ευρωπαϊκές οικονομίες αφεθούν να καταρρεύσουν, χωρίς αυτή η κρίση να είναι δική τους υπαιτιότητα, αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του ευρωσκεπτικισμού» προειδοποιεί ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης  Σαμαράς στο Bloomberg και προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη αποσύνθεση της ΕΕ».

Πηγή: Bloomberg.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v