Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με την εκκλησία μας, είναι η μέρα που η ζωή νίκησε τον θάνατο και προετοίμασε τους πιστούς για την Ανάσταση.

Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα Ωστόσο με τα χρόνια οι εκδηλώσεις λησμονήθηκαν, με πολύ λίγες περιοχές της χώρας να της διατηρούν ακόμη ζωντανές.

Γιατί γιορτάζουμε το Σάββατο του Λαζάρου

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Κάποτε ο Λάζαος αρρώστησε και οι αδελφές του κάλεσαν τον Ιησού που τότε ήταν στην Γαλιλαία.Εκείνος όπμως καθυστέρησε επίτηδες να επισκεφθεί τον φίλο του.Όταν έφτασε, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός προ τεσσάρων ημερών. 

Ο Ιησούς, μαθαίνοντας τα νέα  δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγές έξω. Ο Λάζαρος βγήκε αμέσως τυλιγμένος με τα σάβανα. Ο επί 4 μέρες νεκρός, μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε, ζωντάνεψε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του. 

Ποιος ήταν ο Λάζαρος

Η αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε το επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Το έτος 890μ.Χ. μετακομίσθηκε το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα το σοφό, ο οποίος συνέθεσε τα ιδιόμελα στον εσπερινό του Λαζάρου: Κύριε, Λαζάρου θέλων τάφον ιδείν, κλπ

Χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου λέγει η παράδοση, ήταν ότι δεν γέλασε ποτέ παρά μια φορά μόνο όταν είδε κάποιο να κλέβει μια γλάστρα και είπε την εξής φράση: Το ένα χώμα κλέβει το άλλο.

Πώς γιορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου.

Την παραμονή της γιορτής ή, σε πολλά μέρη, ανήμερα την «πρώτη Λαμπρή», τα παιδιά, κρατώντας το Λάζαρο, έκαναν τους αγερμούς τους. Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα λαζαρικά, για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους.

Πηγή:saint.gr

v