Το Ιερό Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης είναι το βάλσαμο που χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες

Το Ιερό Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης είναι το βάλσαμο που χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και, μέσα στις δύσκολες μέρες που ζούμε, στις Εκκλησίες μας τελείται ένα πολύ σημαντικό Μυστήριο, αυτό του Μεγάλου Ευχελαίου που προσφέρει στους πιστούς την ανεκτίμητη ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος. Φέτος, που θα κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες μας, είναι ίσως πιο αναγκαίο από ποτέ να διατηρήσουμε τη φλόγα της πίστης μας ακέραια και δυνατή. Και να φέρουμε έτσι το πνεύμα της άγιας αυτής ημέρας ως την πόρτα μας, για να μας προστατεύει από κάθε ασθένεια, σωματική και πνευματική, αλλά και από την πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα.

Το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου απευθύνεται πρωτίστως στους ασθενείς ανάμεσά μας και ακολουθεί την ιερή διαδικασία που περιγράφεται στα παρηγορητικά λόγια ενός Αποστόλου, του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου:

«Όταν κάποιος ανάμεσά σας είναι ασθενής, να καλεί τους πρεσβυτέρους (ιερείς) κι αυτοί να προσεύχονται γι’ αυτόν και να τον αλείφουν με λάδι στο όνομα του Ιησού Χριστού. Η γεμάτη πίστη προσευχή θα θεραπεύει τον άρρωστο. Ο Κύριος θα τον κάνει καλά. Κι αν έχει κάμει αμαρτίες θα του συγχωρούνται.» 

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, του Μυστηρίου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ευλογείται το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες, προσφέροντας έτσι τη χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος.

Είναι μία από τις στιγμές, που βιώνουμε την αστείρευτη αγάπη της Εκκλησίας προς κάθε ασθενούντα συνάνθρωπό μας, την συμμετοχή της στον ανθρώπινο πόνο και την αφοσίωσή της στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας, μέσω της παράκλησης προς τον Κύριο Ιησού Χριστό για την γρήγορη και καθολική ίαση του ασθενούς.

Την ίδια στιγμή όμως, το Ιερό Ευχέλαιο είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τους υπόλοιπους από εμάς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να ζητήσουμε άφεση για τα αμαρτήματά μας, να αναζητήσουμε, δηλαδή, τη θεραπεία της ψυχής μας:

«Το ιερό Ευχέλαιο γίνεται και επί υγιαινόντων για τη συγχώρηση των αμαρτημάτων που από άγνοια ή λήθη ή όσα εξ ανεπαρκείας δεν διακρίνει ως αμαρτήματα ο διαπράττων και τα όσα εκ καταπτώσεως αδυνατεί να εξαγορεύσει.»

Ας συμμετέχουμε, λοιπόν, στο Μυστήριο απ’ το σπίτι μας μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Με ένα καντήλι, ένα δοχείο με αλεύρι και επτά κεράκια για τις επτά Ευχές που θα απαλύνουν τον πόνο και θα τονώσουν την ελπίδα μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v