Το νησί που βιάστηκε να βγει απ΄την καραντίνα και το πλήρωσε ακριβά

Το νησί που βιάστηκε να βγει απ΄την καραντίνα και το πλήρωσε ακριβά

Η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού απασχολεί την κυβερνητική ατζέντα των περισσότερων κρατών. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν στο νησί Χοκκάιντο της Ιαπωνίας πρέπει να προβληματίσουν καθώς η βιαστική τους απόφαση οδήγησε σε νέα εξάπλωση του ιού.

«Το έχω μετανιώσει» δηλώνει ο γιατρός που συμβούλευσε την κυβέρνηση

Το Χοκκάιντο, αφού πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία, αποφάσισε να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής οικονομίας και να άρει τα μέτρα της άσκοπης απαγόρευσης. Οι παρορμητικές και ενθουσιώδεις αποφάσεις του, όμως, σύντομα κατέληξαν σε νέα εξάπλωση του ιού. Το δεύτερο lock dοwn ήταν αναπόφευκτο και ο... Σωτήρης Τσίοδρας του Χοκκάιντο δήλωσε πως μετάνιωσε για την απόφαση που πήρε.

«Το πάθημά μας ας γίνει μάθημα στον υπόλοιπο κόσμο»

Ο Κυβερνήτης του Χοκκάιντο πάλι βλέπει το πάθημα της περιοχής του ως μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετρούν ήδη χιλιάδες κρούσματα. Μάλιστα, προειδοποιεί τις υπόλοιπες κυβερνήσεις  για την επικινδυνότητα κάθε βιαστικής απόφασης περί χαλάρωσης των μέτρων, κάτω από την πίεση της ανάκαμψης της οικονομίας. 

Η ιστορία του Χοκκάιντο 

Όλα ξεκίνησαν σε ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 31 Γενάρη στην πρωτεύουσα του νησιού. Στη καθιερωμένη γιορτή βρέθηκαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλοί Κινέζοι τουρίστες. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, το νησί μετρούσε 66 κρούσματα. 

Ευτυχώς, τα αντανακλαστικά του Κυβερνήτη ήταν γρήγορα. Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλλε γενικό lock dοwn. «Οι κάτοικοι είναι αρκετά υπάκουοι. Αυτή την περίοδο κάνει πολύ κρύο, οπότε μένουν μέσα στα σπίτια τους», έγραψε συντάκτης τοπικής εφημερίδας.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η κρίση της πανδημίας είχε ξεπεραστεί, τα κρούσματα είχαν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό και ο κίνδυνος έδειχνε να έχει περάσει.  Οι τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση για επαναφορά στην κανονικότητα και στις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσαν την άρση των μέτρων. 

Μέχρι τις 9 Απριλίου, τρεις εβδομάδες μετά την άρση του lock down σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων: 18 σε μια μέρα!

Λίγες ημέρες αργότερα, το Χοκκάιντο βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δεύτερη φορά σε διάστημα ενάμιση μήνα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% περισσότερο από το πρώτο κύμα του ιού και πλέον φτάνουν τα 495.

Το αίσθημα ατομικής ευθύνης έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρό στο νησί, οι επιχειρήσεις προτιμούν το κλείσιμο από τα χλιαρά μέτρα και ο δρ. Ναγκάσε που είχε συμβουλεύσει τον Κυβερνήτη λέει πως «μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο, ο κόσμος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταλάβει πως μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας χρόνος για την άρση των νέων μέτρων.»

Πηγή: news247.gr

v