8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα ονόματα «Κωνσταντίνος» και «Ελένη»

8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα ονόματα «Κωνσταντίνος» και «Ελένη»

Όποιο σπίτι δεν έχει έχει Γιάννη, έχει σίγουρα ένα Κωνσταντίνο, Κώστα, Ντίνο ή Ελένη. Δύο ονόματα που στην πραγματικότητα ήταν μάνα και γιος και που η ορθοδοξία τα τιμά και τα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου. 

Παρόλο που μιλάμε για ονόματα που ανήκουν στο top 5 δημοφιλίας στην χώρα μας, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε γι' αυτά... Πάμε, λοιπόν, να τα γνωρίσουμε. 

Κι επειδή οι κυρίες προηγούνται, ξεκινάμε με το όνομα «Ελένη»: 

Πόσες… Ελένες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πρόκειται για το δεύτερο πιο συνηθισμένο γυναικείο όνομα στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με αυτή εδώ την στατιστική μελέτη έρχεται σε συχνότητα πίσω από το όνομα Μαρία. Υπολογίζεται πως στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων, στο όνομα Ελένη ακούνε περίπου 295.000 γυναίκες.

Η Ελένη… αριθμολογικά

Ο λεξάριθμος της Ελένης είναι το 8, κάτι που της δίνει την «σφραγίδα» μιας έντονης, δυναμικής προσωπικότητας, με υψηλούς στόχους και επιμονή. Εργάζεται με μόχθο για να ζει καλά, αλλά είναι γενναιόδωρη και φιλεύσπλαχνη. Το… αδύνατο σημείο της είναι το πείσμα, που μπορεί να πληγώσει τους γύρω της.

Η Ελένη κι ο... Ελένος

Το όνομα Ελένη έχει και αρσενικό τύπο, το όνομα «Έλενος», που σημαίνει, κατ’ αντιστοιχία με το θηλυκό, «φωτεινός», «λαμπρός». Ωστόσο, ο Έλενος (και ο Λένος, όπως είναι ελαφρώς πιο συνηθισμένο) γιορτάζει τον Νοέμβριο.

Ποια ήταν η Αγία Ελένη;

Η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κων/νου, γεννήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στη Βιθυνία και εργαζόταν σε πανδοχείο. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τη μελέτη των χριστιανικών διδαχών, ενώ ασπάστηκε την θρησκεία την  πολύ αργότερα, σε ηλικία 60 ετών.

Σε ηλικία 78 ετών, η Ελένη ξεκίνησε ένα ταξίδι προς τα Ιεροσόλυμα, όπου φρόντισε να ιδρυθούν εκκλησίες, να γίνουν ανασκαφές και να χτισθούν ο Ναός της Γέννησης και της Ανάστασης στον Γολγοθά. Ο συγγραφέας Ρουφίνος είναι αυτός που αναφέρει πως μεταξύ άλλων, η Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό όπου μαρτύρησε ο Ιησούς.

Κια συνεχίζουμε με το αυτοκρατορικό όνομα «Κωνσταντίνος»:

Από πού προέρχεται το όνομα;

Από την λατινική λέξη Constantia, που σημαίνει σταθερότητα, υπομονή, εγκαρτέρηση. Η κατάληξη -ίνος (-inus) είναι υποκοριστικό (το αντίστοιχο -άκης της νεοελληνικής). Αν έπρεπε δηλαδή να το μεταφράσουμε στη νέα ελληνική, το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι σαν Σταθεράκης ή Σταθερούλης.

Πόσο συνηθισμένο είναι;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αποφοίτου τμήματος επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Χάρη Φουνταλή, στο όνομα Κωνσταντίνος απαντούν 124.289 Έλληνες, πράγμα που το κατατάσσει τρίτο στη λίστα με τα δημοφιλέστερα ελληνικά ανδρικά ονόματα –αμέσως μετά τον Γιώργο και τον Δημήτρη. Ναι, αυτό σημαίνει ότι το Κωνσταντίνος είναι δημοφιλέστερο όνομα από το Γιάννης –κι ας υπάρχουν λιγότερες παροιμίες.

Τι λέει η αριθμολογία;

Σύμφωνα με την αριθμολογία, το όνομα Κωνσταντίνος αντιστοιχεί στον λεξάριθμο 4, πράγμα που φανερώνει άτομο σοβαρό, οργανωτικό και πειθαρχημένο. Ο Κωνσταντίνος, λέει, λειτουργεί σχεδόν πάντα με την λογική, σπάνια αφήνει το συναίσθημα να τον παρασύρει. Αγαπά ιδιαίτερα την τάξη, τόσο στο σπίτι όσο και στη ζωή του, κάνει σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις και φιλίες, και δυσκολεύεται να απομακρύνει από την ζωή του ανθρώπους ακόμα και αν χρειάζεται.

Ποιος ήταν ο Άγιος Κωνσταντίνος;

Ο Άγιος Κωνσταντίνος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, αλλιώς γνωστός και ως Κωνσταντίνος Α’ ο Μέγας, ο πρώτος βυζαντινός αυτοκράτορας. Ίδρσε ουσιαστικά αυτό που αργότερα θα λέγαμε Βυζάντιο και  υπέγραψε το διάταγμα της Ανεξιθρησκίας μέσω του οποίου σταματούσε τον διωγμό των Χριστιανών.

Πηγή: in2life.gr

v