«Το μπανάκι του παιδιού ήταν η ομορφότερη ώρα της ημέρας και για τους δυο μας»

«Το μπανάκι του παιδιού ήταν η ομορφότερη ώρα της ημέρας και για τους δυο μας»

Το μπανάκι είναι από εκείνες τις ώρες που το νεογέννητο μπορεί να απολαύσει, έχει διαδραστικό χαρακτήρα (το απολαμβάνουμε κι εμείς), αλλά και χρηστικότητα, όταν π.χ. γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας πριν τον ύπνο. Για τη μαμά, που κουράζεται αρκετά, είναι μια χαλαρωτική στιγμή, ένας τρόπος να συνδεθεί συναισθηματικά με το μωρό της σ’ αυτήν την πρώτη δύσκολη περίοδο. Κι αργότερα, όμως, το μπάνιο με το παιδί μπορεί να μετατραπεί σε ώρα χαλάρωσης και διασκέδασης και για τους δυο.

Διαβάστε την αληθινή ιστορία μιας μαμάς που έμαθε να απολαμβάνει την ώρα του μπάνιου με το παιδί και αναπολεί τις όμορφες στιγμές που πέρασαν μαζί, όχι μόνο τους πρώτους μήνες που ήταν μωρό, αλλά και αργότερα.

«Ο πρώτος καιρός με το παιδί είναι υπέροχος, αλλά είναι και πολύ δύσκολος. Ειδικά ο θηλασμός, που απαιτεί εξοικείωση, τεχνική και πάρα πολύ υπομονή, μπορεί να σε φέρει στα όριά σου – σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου και τις ορμονικές αλλαγές. Αν και πολλές μαμάδες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα σχετικά γρήγορα, εγώ έκανα αρκετό καιρό να συντονιστώ με το μικρό μου, αφού στην αρχή υπέφερα απ’ τον πόνο και την κούραση. Βέβαια, όλοι μου έλεγαν ότι μετά το δίμηνο είναι πολύ διαφορετικά, κάτι το οποίο διαπίστωσα κι εγώ. Βρήκαμε όντως τον ρυθμό μας, τα ταΐσματα αραίωσαν, έγιναν πιο αποδοτικά και ηρεμήσαμε και οι δύο.

Στο μεταξύ, είχα βρει έναν άλλο τρόπο να περνώ όμορφα και να δένομαι συναισθηματικά με το μωρό μου: το βραδινό μπανάκι. 

Αν και το φοβόμουν στην αρχή, ανακουφίστηκα όταν αντιλήφθηκα πως είναι μια διαδικασία χωρίς “τεχνικές” απαιτήσεις και απρόοπτα. Και πως το μωράκι μου το απολάμβανε πραγματικά χωρίς να περιμένει κάτι από μένα, πέρα από το άγγιγμά μου και το ζεστό νεράκι στο σώμα του. Ένιωσα ότι ήταν η καλύτερη ώρα της μέρας γιατί μπορούσα να το απολαύσω κι εγώ – να είμαι αληθινά ανέμελη για λίγα λεπτά. 

Ταυτόχρονα, μπορούσα να περιποιηθώ το μωρό μου με τρόπο οικείο σε μένα (ως γυναίκα). Πρώτα πρώτα, να καθαρίσω καλά το δερματάκι και τα μαλλάκια του με το απαλό αφροντούς για σώμα και μαλλιά της Mustela® που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιδερμίδα μωρών και παιδιών και κατάλληλο για
χρήση από την 1η ημέρα της γέννησης. Κι ύστερα, να φροντίσω το σώμα του να είναι ενυδατωμένο και προστατευμένο με τις κρέμες ενυδάτωσης σώματος και προσώπου της Mustela®, που έχουν συστατικά φυσικής προέλευσης, με βασικό ενεργό συστατικό το αβοκάντο.



Το μπανάκι του μωρού αποδείχτηκε πολύ σημαντικό και για τη ρουτίνα του ύπνου, αφού το μωράκι μου χαλάρωνε, ήταν πιο ήρεμο κατά τον θηλασμό και κοιμόταν ευκολότερα.

Φυσικά, τη συνήθεια του χαλαρωτικού βραδινού μπάνιου την κρατήσαμε και αργότερα, όταν το παιδί εξελίχθηκε σ’ ένα μικρό ζιζάνιο που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και χαίρεται με το κάθε τι που ανακαλύπτει. Σ’ αυτή τη φάση, το μπάνιο μας ήταν μια ευχάριστη “σταθερά” μέσα σε μέρα γεμάτη “απρόοπτα” για το παιδί, μια σίγουρη απόλαυση και η τελευταία ευκαιρία να εκτονώσει όση ενέργεια του έχει απομείνει.

Για μένα πάλι, ήταν λίγος πολύτιμος χρόνος μακριά από δουλειές και νοικοκυριό και μια ευκαιρία να παίξω με το μικρούλι μου ελεύθερα, χωρίς να προσέχω διαρκώς μη λερώσουμε (ή σπάσουμε) κάτι που δεν πρέπει.

Επιπλέον, μπορούσα να σιγουρευτώ ότι το παιδί μου θα πέσει για ύπνο καθαρό, αφού είχε “οργώσει” κάθε σκονισμένη γωνιά του σπιτιού και είχε ιδρώσει, ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές απ’ το παιχνίδι. Με το αφροντούς της Mustela®, αλλά και το απαλό σαμπουάν, κατάλληλο για τα λεπτά μαλλιά του παιδιού, μπορούσα να του κάνω άφοβα μπανάκι κάθε μέρα και να φροντίζω τα μαλλάκια του να είναι καθαρά και απαλά. Και φυσικά, να κρατώ το δερματάκι του ενυδατωμένο – ειδικά το καλοκαίρι που έπαιζε συνέχεια έξω – με τα προϊόντα ενυδάτωσης της Mustela® για το σώμα και για και το προσωπάκι του.



Αυτό το μπανάκι, λίγο πριν το βραδινό γαλατάκι και τον ύπνο, ήταν μια αληθινή στιγμή χαλάρωσης, αλλά και φυσικής και συναισθηματικής επαφής και για τους δυο μας, ειδικά μετά από κάποιες κουραστικές μέρες που δεν προλαβαίναμε να μοιραστούμε τέτοιες στιγμές.

Τώρα που το μικρό μου μεγάλωσε και κάνει μπάνιο μόνο του, έρχονται βράδια που αναπολώ εκείνες τις στιγμές, γιατί ήταν πολύ προσωπικές – πολύ “δικές μας”. Εκείνο δεν τις θυμάται με τον ίδιο τρόπο, βέβαια, αφού η ζωή του από τότε έχει γεμίσει με πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά είμαι σίγουρη ότι έχει κρατήσει την αίσθηση του παιχνιδιού, της ασφάλειας και της αληθινής επαφής μαζί μου, με τη μητέρα του που το υπεραγαπά και θα το προστατεύει για πάντα.»

v