Γιατί τα αγόρια αργούν να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν

Γιατί τα αγόρια αργούν να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν

Από παιδιά, ακούγαμε τους μεγαλύτερους να λένε ότι τα κορίτσια ωριμάζουν γρηγορότερα απ’ τα αγόρια ή ότι είναι πιο επιμελή στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και είναι κάτι που, συχνά, το παρατηρούμε να συμβαίνει και στην πράξη. Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται πως με τα χρόνια αντί η θεωρητική «ψαλίδα» να κλείνει, αυτή ανοίγει όλο και περισσότερο κάτι που απασχολεί ιδιαίτεραι γονείς και ειδικούς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ιατρό, ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Δρ. Λέοναρντ Σαξ, είναι μια «επιδημία» ανωριμότητας που έχει εξαπλωθεί στον πληθυσμό των νεαρών αγοριών, καθυστερώντας τα απ’ το να γίνουν υπεύθυνοι και συνηδειτοποιημένοι άνδρες.

Τα αγόρια διαβάζουν λιγότερο απ' τα κορίτσια

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια διαχρονικά σταθερή διαφορά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο τους. Πρόσφατα όμως, παρατηρείται αύξηση που μετατρέπει τη διαφορά σε χάσμα, αφού το ποσοστό των αγοριών που διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ το αντίστοιχο των κοριτσιών έχει πέσει ελάχιστα. Με λίγα λόγια, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης, τα σημερινά αγόρια απλώς δεν διαβάζουν και προτιμούν να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαφορετικά.

Μια συνέπεια αυτού του γεγονότος, ίσως είναι και ότι το 57% των αποφοίτων  στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους αριστούχους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα, τα αγόρια δείχνουν πολύ μεγαλύτερη τάση να παρατούν τις σπουδές τους απ’ τα κορίτσια που αποτελεί ένα δείγμα ανωριμότητας και αδυναμίας να ακολουθήσουν μέχρι τέλους μια επιλογή τους.

... και ασχολούνται περισσότερο με «οθόνες» και video games

Σύμφωνα με τον Δρ. Σαξ, σημαντικό ρόλο στην άρνηση των αγοριών να εξελιχθούν σε ώριμους ενήλικες γρηγορότερα, παίζει και η ενασχόλησή τους με «οθόνες» και video games από πολύ μικρή ηλικία – κάτι που συμβαίνει σε έναν βαθμό και με τα κορίτσια. Είναι ασχολίες που οδηγούν τα νεαρά παιδιά να «μετατοπίσουν» τα κίνητρά τους σε έναν εικονικό κόσμο, αποφεύγοντας τις προκλήσεις που περιέχει ο ανταγωνισμός στον πραγματικό – στα μαθήματά τους, για παράδειγμα, ή στον αθλητισμό – οι οποίες όμως σφυρηλατούν τον χαρακτήρα και δρομολογούν την εξέλιξή του.

Οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια

Είναι ευθύνη, τελικά, των γονιών, τονίζει ο Δρ. Σαξ, να δείξουν τον δρόμο προς μια ομαλή ενηλικίωση στ’ αγόρια τους. Δεν πρέπει να φοβούνται να επιβληθούν στα παιδιά, αλλά να θέτουν όρια με τρόπο που τα παιδιά σέβονται και σταδιακά εκτιμούν. Οι γονείς οφείλουν να αποτελούν μια μορφή «αρχής» εντός της οικογενειακής εστίας, μιας αρχής που καθοδηγεί και νουθετεί πρωτίστως, αλλά περιορίζει κιόλας τα παιδιά αν χρειαστεί.

Μόνο έτσι η συμπεριφορά τους θα αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για τα αγόρια τους. Αλλιώς, θα λειτουργήσει αντίστροφα, δίνοντάς τους το πράσινο φως να παραμείνουν παιδιά για όσο τα βολεύει με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και τις οικογένειές τους.

Πηγή: tilestwra.com

v