Καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι μέχρι το σούρουπο, παγωτά (κρυφά απ’ τη μαμά) και γδαρμένα γόνατα

Καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι μέχρι το σούρουπο, παγωτά (κρυφά απ’ τη μαμά) και γδαρμένα γόνατα

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι η περίοδος του χρόνου που μπορούν να ξεδώσουν πραγματικά – απελευθερωμένα απ’ τους περιορισμούς του χειμώνα. Τα σχολεία έχουν κλείσει, ο καιρός είναι καλός, η μέρα είναι μεγάλη και οι δυνατότητες για παιχνίδι και διασκέδαση είναι πολύ περισσότερες. Είτε είναι στη γειτονιά, είτε στις διακοπές, είτε στο χωριό, τα παιδιά μας είναι πιο ελεύθερα να κινηθούν εκτός σπιτιού, να τρέξουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν ευχάριστες αναμνήσεις – αλλά και μερικούς καλοκαιρινούς «πονοκεφάλους» για τους γονείς. Γιατί ήμασταν κάποτε κι εμείς παιδιά και ξέρουμε καλά πως καλοκαίρι σημαίνει:

Παιχνίδι μέχρι το σούρουπο και γδαρμένα γόνατα

Το καλοκαίρι η μέρα μεγαλώνει κι αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν την αγαπημένη εποχή όλων των παιδιών. Και πως να μην είναι, αφού μεγαλύτερη μέρα σημαίνει περισσότερες βόλτες έξω απ’ το σπίτι και περισσότερος χρόνος στην πλατεία ή την παιδική χαρά της γειτονιάς με τ’ άλλα παιδιά. Σημαίνει ατελείωτη διασκέδαση απ’ την αυγή ως το σούρουπο, τρεχάλες και παιχνίδια με το χώμα, κυνηγητό, ποδόσφαιρο, κρυφτό, αμπάριζα και άλλα πολλά. Είναι η εποχή που τα παιδιά χαίρονται το κάθε λεπτό με όλη τους την ψυχή κι είναι πιο ανέμελα από ποτέ.

Ταυτόχρονα, βέβαια, εμείς οι γονείς βιώνουμε μια εσωτερική σύγκρουση: από τη μία χαιρόμαστε μαζί τους κι από την άλλη περνάμε μια σχετική αγωνία κάθε φορά που επιστρέφουν απ’ το παιχνίδι με τα κλασικά «παράσημα», τα γδαρμένα τους γονατάκια. Δεν πειράζει, όμως, αρκεί να ξέρουν ότι μπορούν πάντα να τρέξουν σε μας να τα περιποιηθούμε,να κάνουμε τον πόνο να περάσει και να συνεχίσουν το παιχνίδι!

Λαχταριστά παγωτά (κρυφά απ’ τη μαμά) και καρπούζι στο χέρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που «επιτρέπονται» τα παγωτά, τα ψυγεία στα περίπτερα γεμίζουν ξανά με κυπελάκια, ξυλάκια, πυραυλάκια και σάντουιτς, ενώ τα ζαχαροπλαστεία στις γειτονιές βάζουν στη βιτρίνα τους τις πιο ευφάνταστες γεύσεις – bueno, snickers, τσιχλόφουσκα κλπ. Τα παιδιά, που λατρεύουν το παγωτό σε κάθε μορφή του, σκανδαλίζονται και θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα. Και φυσικά, περιμένουν πως και πως να μετρήσουν τα παγωτά που έφαγαν στο τέλος του καλοκαιριού.

Για μας τους γονείς, πάλι, μια αγωνία είναι φυσιολογικό να τη ζούμε, αφού τα παγωτά, όπως και όλα τα γλυκά, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο (κάτι που μπορεί να χαθεί εύκολα μέσα στην ευφορία του καλοκαιριού). Μπορούμε, όμως, να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί όταν είμαστε μαζί τους για να ελέγχουμε την κατάσταση, αλλά και να ενθαρρύνουμε εναλλακτικές δροσερές και γλυκές καλοκαιρινές απολαύσεις, όπως π.χ. το καρπούζι που τα παιδιά λατρεύουν να το τρώνε «στο χέρι», δαγκώνοντας λίγο-λίγο εκείνη τη ζουμερή κατακόκκινη φέτα. 

Μπάνιο και παιχνίδια στην άμμο μέχρι τελικής πτώσεως

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές στη θάλασσα και ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού μέσα στο νέρο ή στην αμμουδιά. Εντάξει, όλοι αγαπάμε την παραλία, για τα παιδιά, όμως, η θάλασσα είναι κάτι που ανακαλύπτουν σιγά σιγά, καθώς μαθαίνουν να κολυμπούν, να κάνουν βουτιές και να παίζουν παιχνίδια μέσα στο νερό που όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο διασκεδαστικά. Και είναι πραγματικά απίστευτο το πόσο απολαμβάνουν να παίζουν με το νερό και την άμμο – μπορούν να το κάνουν με τις ώρες και θαρρείς πως δεν κουράζονται ποτέ τους.

Ούτε κι εμείς, όμως, κουραζόμαστε να παίζουμε με τα μικρά μας και να χαιρόμαστε τη θάλασσα σαν να είμαστε κι εμείς παιδιά. Απλώς, έχουμε την υποχρέωση να είμαστε σε εγρήγορση, ενώ διασκεδάζουμε, για να απολαύσουν τα παιδιά την παραλία με απόλυτη ασφάλεια. Να πηγαίνουμε για μπάνιο τις σωστές ώρες, να ανανεώνουμε το αντηλιακό των παιδιών συχνά και να φροντίζουμε να πίνουν νεράκι, αλλά να τσιμπάνε και κανένα ελαφρύ σνακ για να έχουν δυνάμεις, ώστε να παίζουν μέχρι να σουρουπώσει!

v