5 ιδανικοί προορισμοί για μαγευτικές διακοπές χωρίς συνωστισμό

5 ιδανικοί προορισμοί για μαγευτικές διακοπές χωρίς συνωστισμό

Κακά τα ψέματα, το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό και σημαντικό ρόλο στις επιλογές μας θα παίξει και η εξέλιξη της πανδημίας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Προς το παρόν, βέβαια, οι επισκέπτες που καταφτάνουν από διάφορα μέρη του κόσμου δεν έχουν απειλήσει τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Παρ’ όλ’ αυτά, ίσως φέτος να μην είναι καλή ιδέα να ξανοιχτούμε και να «διακοπάρουμε» σε μέρη με πολλούς τουρίστες απ’ το εξωτερικό. Υπάρχουν, άλλωστε πολύ ωραίοι προορισμοί σε όλη τη χώρα που είναι και ήσυχοι και οικονομικοί, ΚΑΙ δεν κατακλύζονται από ξενόφερτο τουρισμό.

Κύθηρα: όλα τα νησιά σε ένα

Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο είναι ένα αληθινά υπέροχο νησί που έχει τα πάντα και δεν γεμίζει ποτέ. Για να φτάσουμε μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο δεν έχουμε παρά να διασχίσουμε την Πελοπόννησο (η διαδρομή είναι πλέον πολύ άνετη) ως το ανατολικό της άκρο, στο λιμανάκι της Νεάπολης. Από εκεί, με το πλοίο, σε 1 ώρα και κάτι είμαστε στα Κύθηρα, έτοιμοι να εξερευνήσουμε τις ομορφιές τους και να γευτούμε τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Το Τσιρίγο δεν μοιάζει με άλλο από τα νησιά μας, αλλά έχει κάτι απ’ όλα μαζί (ίσως επειδή στέκει μόνο του μακριά από νησιώτικα συμπλέγματα). Έτσι, έχει όμορφα χωριουδάκια με ιδιαίτερο χαρακτήρα στα ορεινά, μια γραφικότατη χώρα που ζωντανεύει το καλοκαίρι, οργανωμένες και «ανοργάνωτες» παραλίες με εύκολη πρόσβαση, αλλά και κρυφούς παράδεισους με μοναδική άγρια ομορφιά. Με λίγα λόγια, αρκετά για να γεμίσει τις διακοπές μας με εικόνες και εμπειρίες.

Σκύρος: βουτιά στην παράδοση

Το νησί των Σποράδων που είναι πιο κοντά στην Εύβοια παρά στις άλλες σποράδες, είναι ένας αληθινός παράδεισος κι ένα απ’ τα πιο χαλαρά νησιά του Αιγαίου. Η πρόσβαση είναι ασφαλής, αφού πηγαίνουμε οδικώς ως την Κύμη και από εκεί μένει ένα σύντομο ταξίδι με πλοίο, μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά – η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι καθημερινή. Η Σκύρος είναι ένα νησί που αποπνέει παράδοση και ιστορία, με τους γραφικούς οικισμούς τα μνημεία και τα μουσεία της. Όπως όλα τα νησιά μας, προσφέρεται για όμορφες βόλτες στη φύση, χαλαρές γαστριμαργικές απολαύσεις και αξέχαστες βουτιές σε καταγάλανα νερά και μαγευτικές παραλίες. Και φυσικά, χωρίς συνωστισμό και σε διαχρονικά οικονομικές τιμές.

Λακωνική Μάνη: εικόνες μιας άλλης εποχής

Η τραχιά, μυστηριώδης και διαχρονικά αραιοκατοικημένη περιοχή της Λακωνικής Μάνης δεν ήταν ποτέ ανοιχτή στην κοσμοσυρροή κι αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε στις μέρες μας, που αποτελεί έναν απ’ τους πιο ιδιαίτερους κι ενδιαφέροντες τόπους της Ελλάδας. Το καταλαβαίνει κανείς, μόλις περάσει το Γύθειο και αντιληφθεί ότι το πράσινο τοπίο σταδιακά μετατρέπεται σε μια θάλασσα από πέτρα. Αρκετά μεγάλη για να μη βαρεθεί κανείς, αλλά όχι πολύ μεγάλη για να γυρίσεις κάθε γωνιά της, η Λακωνική Μάνη προσφέρει μοναδικές εικόνες μιας άλλη εποχής που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά τα παιδιά. Γραφικά παραθαλλάσια χωριουδάκια, όμορφα κατυαλύματα σε πυργόσπιτα που ξεφυτρώνουν μέσα απ’ τους βράχους και παραλίες μοναδικές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Ιθάκη: περιήγηση στους μύθους

Το νησί του Οδυσσέα με την πανάρχαια ιστορία μπορεί να ανήκει στα πολυφημισμένα νησιά του Ιονίου, αλλά τα καλοκαίρια εδώ κυλάνε σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, αφού υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κυλλήνη, Πάτρα και Αστακό (μάξιμουμ 3,5 ώρες), ενώ και το οδικό δίκτυο του νησιού καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Η Ιθάκη δεν έχει πολλές οργανωμένες παραλίες, ούτε πολυσύχναστα στέκια, είναι όμως οικονομική και προσφέρει υπέροχες διαδρομές, «κρυφές» παραδεισένιες παραλίες, πανέμορφα χωριουδάκια και καταπληκτικό φαγητό. Επίσης, έχει απευθείας σύνδεση με το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, όπου έναν μικροσυνωστισμό δεν τον γλιτώνετε, αλλά αν επιλέξετε τη σωστή ώρα, αξίζει μια επίσκεψη.

Βόρεια Εύβοια: ποικιλία σε επιλογές και εμπειρίες

Η Εύβοια, το μεγάλο νησί που βρίσκεται προσκολλημένο στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι το τέλειο μέρος για διακοπές με το αυτοκίνητο, ειδικά στο Βόρειο τμήμα που είναι λιγότερο πολυσύχναστο, αλλά και πιο προσιτό οικονομικά. Απ’ τη γραφική Λίμνη, τις ήσυχες Ροβιές, την κλασική λουτρόπολη της Αιδηψού και την εξωτική χερσόνησο της Λιχάδας ώς τους Ωρεούς, το Πευκί, τα Βασιλικά και την ξακουστή Αγία Άννα, συναντάμε υπέροχες παραλίες, παρθένα φύση και έναν μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας που μένει αξέχαστος. Η πρόσβαση είναι πανεύκολη, είτε αποκλειστικά οδικώς μέσω Χαλκίδας είτε μέσω Αρκίτσας με το φέρι της γραμμής, ενώ οι επιλογές σε καταλύματα πολλές και οικονομικές, ότι πρέπει για πολυήμερες διακοπές με τα παιδιά.

 

v