Η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του μωρού δυναμώνει την οικογένεια

Η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του μωρού δυναμώνει την οικογένεια

Για όλους μας, οι πρώτοι μήνες με το παιδί είναι γεμάτοι από μοναδικές στιγμές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας για πάντα. Είναι, βέβαια, και δύσκολοι, αφού οι ανάγκες του νεογέννητου καταλαμβάνουν όλες σχεδόν τις ώρες της μέρας κι ας είναι λίγες και συγκεκριμένες (ύπνος, γεύματα, καθαριότητα). Ειδικά αν η μαμά θηλάζει, που σημαίνει ότι η διάρκεια των γευμάτων ποικίλει, κάθε λεπτό που κερδίζει είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ξεκούρασή της. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του παιδιού και την κάλυψη των βασικών αναγκών του μπορεί ν’ αποδειχθεί υπερπολύτιμη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρώτ’ απ’ όλα, ο μπαμπάς δείχνει την έμπρακτη στήριξή του στη μαμά και τη διευκολύνει στο έργο της, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, του δίνεται η ευκαιρία να χτίσει μια υγιή συναισθηματική σχέση με το παιδί από πολύ νωρίς, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει πολύ στον γονεϊκό του ρόλο, σε βάθος χρόνου. 

Οι τρεις τομείς που ο μπαμπάς μπορείς να συνδράμει τη μαμά, σχεδόν απ’ την αρχή, είναι:

Τα γεύματα του μωρού

Ένα μωρό χρειάζεται τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια του 24ώρου – πρέπει να τρώει κάθε 2,5-3 ώρες ή όποτε ζητήσει, αν θηλάζει. Για μια μαμά, ακόμη και αν οι θηλασμοί πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο χρόνος που μεσολαβεί είναι πολύ λίγος για να κάνει οτιδήποτε. Δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί αρκετά και συχνά ούτε να κάνει ένα απλό μπάνιο ή να απολαύσει ένα πλήρες γεύμα.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, κάποια από τα γεύματα του παιδιού να τα αναλαμβάνει ο μπαμπάς απ’ τον πρώτο κιόλας καιρό. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζει όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας είτε το παιδί τρέφεται με φόρμουλα (παρασκευή γάλακτος, αποστείρωση), είτε με γάλα από την «τράπεζα» της μαμάς (απόψυξη γάλακτος, αποστείρωση), είτε με στέρεες τροφές (μετά το 6μηνο). 

Και, φυσικά, είναι πολύ βασικό να βρει τον δικό του «ρυθμό» με το μωρό, ώστε να του παρέχει ηρεμία και θαλπωρή, αντίστοιχη με της μητέρας.

Η τακτική καθαριότητα του μωρού

Οι αλλαγές πάνας είναι πολύ σημαντικές για την καθαριότητα και την υγεία του δέρματος του παιδιού και πρέπει να γίνονται 7-8 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση λίγο μετά από κάθε γεύμα. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας, στην οποία ο μπαμπάς μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος και να ξεκουράσει πολύ τη μαμά. Ειδικά μέσα στη νύχτα, μπορεί να της εξασφαλίσει λίγο περισσότερο ύπνο που της λείπει σίγουρα.

Αρκεί, βέβαια, να είναι σχολαστικός, αφού κάθε αλλαγή πάνας, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού, πρέπει να γίνεται σωστά για τον βέλτιστο καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Επιγραμματικά, πρέπει να αφαιρείται με προσοχή η λερωμένη πάνα, να καθαρίζεται η περιοχή από τυχόν υπολείμματα και μετά να πλένεται καλά με βρεφικό αφρόλουτρο και νερό (ή με ειδικό νερό καθαρισμού χωρίς ξέβγαλμα αν είστε εκτός σπιτιού). Πριν μπει η καθαρή πάνα, πρέπει πάντα να γίνεται επάλειψη με ειδική κρέμα για την αποφυγή ερεθισμών. Η κρέμα αλλαγής πάνας Mustela® VBC 1>2>3  είναι κατάλληλη για χρήση απ’ την 1η κιόλας μέρα της γέννησης, καθώς προλαμβάνει τους ερεθισμούς και κοκκινίλες, καταπραΰνει και επανορθώνει το δερματάκι του μωρού.

Αν και είναι μια απλή διαδικασία, η αλλαγή της πάνας δίνει στον μπαμπά τη δυνατότητα να περιποιηθεί ουσιαστικά το παιδί. Έτσι, αποκτά περισσότερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη φροντίδα του παιδιού, ενώ δυναμώνει σημαντικά και ο συναισθηματικός τους δεσμός.

Ο ύπνος του μωρού

Κάθε μωρό χρειάζεται πολλές ώρες ύπνο καθημερινά, αλλά έξω απ’ το σκοτεινό, ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον της μήτρας, δεν του είναι το ίδιο εύκολο να κοιμηθεί. Εάν η μαμά θηλάζει, το μωρό πολλές φορές ηρεμεί κατά το τάισμα, καθώς πιπιλάει τη θηλή, κι έτσι κοιμάται ευκολότερα. Παρ’ όλ’ αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον του σπιτιού, που δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή του παιδιού ή να του δημιουργεί νευρικότητα.

Ο μπαμπάς μπορεί, αρχικά, να συνδράμει σ’ αυτό, εξασφαλίζοντας μια ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, απαλλαγμένη από θορύβους και περιττά φώτα, ειδικά το βράδυ μετά το μπανάκι. Ο ύπνος του μωρού, όμως, είναι ακόμη μια ευκαιρία για τον μπαμπά να έρθει πιο κοντά με το μικρό του. Νανουρίζοντας το παιδί στην αγκαλιά του, του δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και εδραιώνεται στον γονεϊκό του ρόλο

Επιπλέον, χτίζει τη δική του ιδιαίτερη σχέση με το παιδί, αφού οι μπαμπάδες βρίσκουν συνήθως διαφορετικούς τρόπους να κοιμίζουν τα ζουζούνια τους απ’ ότι οι μαμάδες.

v