Παιδική επιθετικότητα: τι κρύβει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Παιδική επιθετικότητα: τι κρύβει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

H επιθετική συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς. Παίρνει διάφορες μορφές και μπορεί να εκδηλωθεί με χτυπήματα, δαγκωματιές ή κλωτσιές, με tantrums αλλά και με λεκτική βία. Πού όμως οφείλεται όλο αυτό και ποια πρέπει να είναι η στάση μας για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 

Τι κρύβεται πίσω από ένα οργισμένο παιδί;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά συμπεριφέρονται επιθετικά, γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ίσως κάτι να τα εκνεύρισε ή να τα στενοχώρησε και επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ξεσπούν την ένταση που έχουν μέσα τους με έντονο και πολλές φορές βίαιο τρόπο.

Το άγχος ακόμη είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. Tο περιβάλλον και τα ερεθίσματα που λαμβάνει από αυτό είναι εξίσου σημαντικά. Ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση, η απώλεια ενός μέλους, ή μια οποιαδήποτε αλλαγή που δεν παρέχει ασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει μη φυσιολογική αντίδραση.

Τέλος, ο κοινωνικός αποκλεισμός του παιδιού στο σχολείο από τους φίλους του είναι κάτι που του δημιουργεί ταραχή και επηρεάζει την συμπεριφορά του.

Ποια πρέπει να είναι η στάση μας

Η σωστή διαπαιδαγώγηση αποτελεί θεμέλιο λίθο. Το παιδί χρειάζεται να μαθαίνει κανόνες και να γνωρίζει πού είναι τα όρια. Ακόμη, είναι αναγκαίο να έχει πρόγραμμα καθώς και να εκτονώνεται με διάφορες δραστηριότητες.

Εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να έχουν κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης για να μην μπερδεύουν το παιδί και να του δημιουργούν λάθος πρότυπα.

Δεν θα πρέπει να κρίνουν μόνο αρνητικά τις πράξεις του γιατί η έλλειψη ενθάρρυνσης και αυτοπεποίθησης που πηγάζει από την αρνητική κριτική οδηγεί σε επιθετικότητα ενώ θα πρέπει επίσης να το ακούνε, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του και δείχνοντάς του ότι το υπολογίζουν.

Τέλος, καλό θα είναι να δίνουν σημασία ακόμα και σε πράγματα που τους φαίνονται ασήμαντα καθώς για το παιδί μπορεί να είναι κάτι σημαντικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v