5 πολύτιμα μαθήματα που πήραμε κάνοντας διακοπές στην εποχή της πανδημίας

5 πολύτιμα μαθήματα που πήραμε κάνοντας διακοπές στην εποχή της πανδημίας

Οι φετινές διακοπές ήταν, για τους περισσότερους από εμάς, διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά. Η εξελισσόμενη πανδημία έφερε την ανησυχία για κάθε ταξίδι με μέσα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, αλλά και προς προορισμούς που είναι παραδοσιακά δημοφιλείς – ειδικά σε περιόδους αιχμής, όπως ο Αύγουστος.

Παρ’ όλ’ αυτά, όσοι καταφέραμε να πάμε κάπου να ξεσκάσουμε, αναζητήσαμε – με γνώμονα όλα τα παραπάνω – διαφορετικούς τρόπους να το κάνουμε και ίσως, στην πορεία, να πήραμε μερικά πολύτιμα μαθήματα.

Οι διακοπές με το αυτοκίνητο είναι απολαυστικές

Εντάξει, όχι ότι είναι κάτι άσυνηθιστο να πηγαίνεις διακοπές με το αυτοκίνητό σου, αλλά για όσους βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο λιμάνι, ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής προς τον καλοκαιρινό μας προορισμό το περνάμε εν πλω. Φέτος, όμως, φορτώσαμε το αυτοκίνητο, μπήκαμε μέσα και οι διακοπές έγιναν κανονικό road trip, είδαμε όμορφα μέρη – όπως αυτά που βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στο χωριό – καναμε στάσεις στην εξοχή και, γενικώς, ξεφύγαμε λίγο απ’ το στερεότυπο που λέει πως «αν δε μπεις σε καράβι, δεν είναι διακοπές».  

Υπάρχουν τέλεια μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά μας είναι πανέμορφα και τόσα πολλά που μπορείς να πηγαίνεις κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό. Αλλά έχει και η ηπειρωτική Ελλάδα απίστευτες ομορφιές – και εφάμιλλες θάλασσες – και είναι κρίμα να μην τις απολαμβάνουμε όσο θα ‘πρεπε. Φέτος, βρεθήκαμε στη θέση να αναζητήσουμε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, χωρίς πολύ κόσμο, που όμως αποδείχθηκαν το ίδιο συναρπαστικοί και φιλόξενοι με τα πιο δημοφιλή μέρη. Και που, ίσως, μας έδωσαν το έναυσμα να το ψάχνουμε λίγο περισσότερο κάθε χρόνο.

Λίγες μέρες στο εξοχικό κάποιου φίλου αρκούν για να ξεκουραστείς

Ας το παραδεχτούμε, αν και βασικός στόχος των διακοπών είναι η ξεκούραση, συνήθως γυρνάμε πίσω κατάκοποι με μηδέν χρόνο για να πάρουμε λίγες δυνάμεις πριν τον καθημερινό «ζυγό». Φέτος, όσοι κάναμε σύντομες, αλλά ήσυχες (και οικονομικές) διακοπές σε εξοχικά φίλων, δεν γλιτώσαμε απλώς τον συνωστισμό και τα ταξίδια με μάσκες, αλλά ξεκουραστήκαμε πραγματικά και θυμηθήκαμε πως είναι να μην τρέχεις από παραλία σε παραλία κι απ’ το λιμάνι στη «χώρα» και τούμπαλιν σαν τρελός.

Το βουνό είναι ακόμη καλύτερο το καλοκαίρι

Για τους περισσότερους από εμάς, καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και το βουνό το θυμόμαστε μόνο για κάτι φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες εξορμήσεις. Κι όμως, οι χειμερινοί προορισμοί το καλοκαίρι είναι πιο οικονομικοί και με λιγότερο κόσμο, ενώ προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία για τις αισθήσεις απ’ ότι τις άλλες εποχές. Και δεν υπολείπονται σε τίποτα, αφού μπορεί κανείς να βρει μερικά αληθινά παραδεισένια μέρη για να κάνει τα καλοκαιρινά του μπάνια.

Η οικογένειά μας είναι η καλύτερη παρέα

Φέτος, δυστυχώς, δεν ήταν εφικτό να κάνουμε διακοπές μαζί με άλλους γιατί έπρεπε να προσέχουμε πολύ τις επαφές μας αν θέλαμε να δούμε και τους παππούδες πριν τελειώσει το καλοκαίρι. Ταξιδέψαμε, λοιπόν, με το αυτοκίνητο και περάσαμε τον περισσότερο χρόνο μεταξύ μας παίζοντας επιτραπέζια, κάνοντας πικ νικ σε ειδυλλιακά μέρη και αράζοντας σε ερημικές παραλίες. Παρ’ όλ’ αυτά, περάσαμε υπέροχα κι είχαμε αρκετό χρόνο, όχι μόνο να παίξουμε, αλλά και να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα...

v