5 ημερήσιες αποδράσεις για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

5 ημερήσιες αποδράσεις για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του – ημερολογιακά τουλάχιστον – και όσοι είναι ακόμη σε διακοπές επιστρέφουν λίγο λίγο στην πόλη και τη ρουτίνα της. Παρ’ όλ’ αυτά, το τέλος των διακοπών δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε εντελώς ταχύτητα και να βυθιστούμε στην καθημερινότητά μας. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, εμείς μπορούμε να οργανώνουμε και να απολαμβάνουμε μικρές ημερήσιες οικογενειακές αποδράσεις σαν τις παρακάτω...

Παύλιανη (Φθιώτιδα)

Μόλις 2,5 ώρες δρόμος είναι απ’ την Αθήνα για την Παύλιανη, το πανέμορφο χωριό της ορεινής Φθιώτιδας με το μοναδικής αισθητικής φυσικό πάρκο στις πηγές του ποταμού Ασωπού – γεμάτο από εκπλήξεις (γεφυράκια, αιώρες κλπ.) που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι κάτοικοι. Το ειδυλλιακό χωριό που είναι γνωστό και ως «μεγάλη κυρία» της Φθιώτιδας  βρίσκεται εκεί που ξεκινά ο απαράμιλλης ομορφιάς Εθνικός Δρυμός της Οίτης και προσφέρεται για μια εκδρομή που τα έχει όλα: πεζοπορία και χαλάρωση στη φύση, μοναδικές εικόνες άγριας ομορφιάς και καλό φαγητό σε κάποια απ’ τις ταβέρνες του χωριού.

Φενεός (Κορινθία)

Στην ορεινή Κορινθία, κάτι παραπάνω από 2 ώρες μακριά απ’ την Αθήνα, βρίσκεται ένα απ’ τα πιο γραφικά χωριά του νομού, ο πανέμορφος Φενεός ή Συβίστα, όπως το λένε ακόμη οι παλιότεροι, με τον παλιό νερόμυλο, την εκκλησία του Άι Σπυρίδωνα και το Λαογραφικό Μουσείο του. Κρεμασμένος σαν φυσικό μπαλκόνι στην πλαγιά της Ζήρειας, ο Φενεός αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και επαφή με τη φύση. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, μπορούμε να απολαύσουμε την μοναδικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα, με το εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου, το τέλειο σμαραγδένιο σκηνικό για πεζοπορία ή οικογενειακό πικ-νικ. 

Καλάβρυτα (Αχαΐα)

Σε λιγότερο από 2,5 ώρες από την Αθήνα, θα βρείτε έναν αληθινό παράδεισο που προσφέρει τα πάντα από περιπάτους και αξιοθέατα, μέχρι βόλτες με τρένο μέσα στην άγρια φύση. Στην περιοχή της ιστορικής κωμόπολης των Καλαβρύτων μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού από τον ξακουστό οδοντωτό σιδηρόδρομο, να χαθεί μέσα στο επιβλητικό σπήλαιο των Λιμνών ή το Μέγα Σπήλαιο, να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση ή να φάει φρέσκια πέστροφα δίπλα στον ποταμό Αροάνιο. Διαλέγετε και παίρνετε.

Αμάρυνθος (Εύβοια)

Η Αμάρυνθος, η γραφική κωμόπολη της Εύβοιας που οι ντόπιοι αποκαλούνε Βάθεια, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για μια ημερήσια εκδρομή, όχι πολύ μακριά απ’ την Αθήνα. Φημισμένη για τα γραφικά ταβερνάκια και τους φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες της, η Αμάρυνθος προσφέρει πολλά περισσότερα, όπως είναι οι βυζαντινοί ναοί και τα ξωκκλήσια της, το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και τα πανέμορφα χωριά της γύρω περιοχής, που είναι τέλεια για βόλτες και χαλάρωση. Φυσικά, αν ο καιρός είναι φουλ καλοκαιρινός, μην παραλείψετε να κάνετε το μπανάκι σας στην ομώνυμη παραλία ή στον κοντινό Αλμυροπόταμο.

Γαλαξίδι (Φωκίδα)

Αν οι διακοπές σας δεν περιλάμβαναν νησί, προλαβαίνετε να ζήσετε τη νησιώτικη εμπειρία μόλις 2,5 ώρες μακριά απ’ την Αθήνα, στο πανέμορφο και μοναδικό Γαλαξίδι. Στην κωμόπολη της Φωκίδας που φημιζόταν κάποτε για τη ναυτιλία της, θα χαθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια και θα αφήσετε τα χρωματιστά καπετανόσπιτα να σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Μην παραλείψετε να κάνετε τις βουτιές σας σε μια απ’ τις γραφικές γύρω παραλίες, να φάτε φρέσκο ψαράκι στην παραλιακή και να επισκεφθείτε το παλιότερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, αλλά και τις του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. 

v