Πώς να διδάξουμε στα παιδιά ότι η κακοποίηση είναι ένα «μυστικό» που δεν πρέπει να κρατούν

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά ότι η κακοποίηση είναι ένα «μυστικό» που δεν πρέπει να κρατούν

Τα παιδιά μας θα έρθουν αντιμέτωπα από νωρίς με διάφορα μυστικά: μικρά ή μεγάλα, αθώα ή επικίνδυνα, μυστικά που κρατάμε μόνο για μας και μυστικά που ανυπομονούμε να μοιραστούμε. Κάποιες φορές, μάλιστα, έρχονται αντιμέτωπα με μυστικά που όχι μόνο αδυνατούν να διαχειριστούν, αλλά επιβάλλεται να σας τα πουν για να τα προστατεύσετε. 

Όταν, για παράδειγμα, πρόκειται για κακοποιητικές συμπεριφορές που θα υποστεί ένα παιδί με την εντολή «να μην το πει σε κανέναν», πρέπει να έχετε κερδίσει από πριν την εμπιστοσύνη του ώστε να σας επιτρέψει να το βοηθήσετε. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζει ότι:

Υπάρχουν καλά και κακά μυστικά

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο για ένα μικρό παιδί να αντιληφθεί τις διαφορές, μπορείτε χρησιμοποιώντας απλά λόγια να το βοηθήσετε να διακρίνει τα αθώα από τα επικίνδυνα μυστικά. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβει, είναι να του πείτε πως όταν ο σκοπός μας είναι να κάνουμε κάποιον χαρούμενο, όπως στην περίπτωση ενός πάρτι – έκπληξη, το μυστικό είναι καλό, ενώ όταν αισθανόμαστε άβολα που το κρατάμε ή δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μας το ζητούν, ενδέχεται να μην είναι.

Κερδίστε την εμπιστοσύνη του

Είναι σημαντικό το μικρό σας να ξέρει ότι μπορεί να ζητήσει τη γνώμη σας για το αν πρέπει να κρατήσει κάτι για τον εαυτό του ή όχι, χωρίς να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τιμωρίας. Αν το κάνει, μην το πιέσετε εξ αρχής να σας αποκαλύψει την πληροφορία. Ρωτήστε το αν η γνώση αυτού του μυστικού το κάνει να φοβάται ή να νιώθει όμορφα, τι θα συμβεί αν το μοιραστεί και για ποιο λόγο του ζήτησαν να το κρατήσει για τον εαυτό του. Από τις απαντήσεις του σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορέσετε να καταλάβετε αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και να το κατευθύνετε αντίστοιχα.

Άλλο «καρφώνω», κι άλλο προστατεύομαι

Όσο μεγαλώνει, τόσο συχνότερα θα έρχεται αντιμέτωπο με επιλογές που αφορούν μυστικά. Τα παιδιά που μοιράζονται μια «απόρρητη» πληροφορία με άλλους συμμαθητές – και κυρίως με τους δασκάλους τους – συχνά αποκτούν τη φήμη του «καρφιού» και αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα των συμμαθητών τους. Εξηγήστε του πως δεν θα πρέπει να μοιράζεται μυστικά που θέτουν άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο ή τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, ενώ αντίθετα όταν το προστατεύουν, η αποκάλυψη είναι στην πραγματικότητα η πιο γενναία επιλογή. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πληροφορηθεί από το μικρό σας ότι η Μαρία δεν είχε διαβάσει για το μάθημα, όμως είναι ανάγκη να ξέρετε ότι κάποιος το πείραξε ή το έκανε να νιώσει άσχημα.

Οδηγίες προς τα παιδιά

Για να μπορέσει το παιδί να ξεχωρίσει την λεπτή διαχωριστική γραμμή για τι ποιο μυστικό πρέπει να πει και ποιο όχι, δώστε του βασικές οδηγίες που θα το «πονηρέψουν», προκειμένου να ξέρει πότε πρέπει να σας μιλήσει:

  • Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Διδάξετε το παιδί να λέει «όχι» όταν:

Ένας ενήλικος του ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος. Ένας ενήλικος θέλει να το αγγίξει κάπου που δεν θέλει εκείνο. Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα του, που κάνει το παιδί να νιώθει περίεργα ή και να πονά. Ένας ενήλικος του ζητά να κάνει κάτι και να μην το πει στους γονείς του.

Διδάξετε το παιδί  να ξεχωρίζει το «δώρο» από τη «δωροδοκία»

Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Εν κατακλείδι...

Με λίγα λόγια, το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη να σας πει οτιδήποτε κακό του συμβαίνει - ακόμα κι αν κάποιος το έχει απειλήσει να μην το κάνει. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν είστε συναισθηματικά δίπλα του συνέχεια, τελικά όλα θα πάνε καλά.

v