Απόψε υποδεχόμαστε το φθινόπωρο απολαμβάνοντας την «Πανσέληνο του καλαμποκιού»

Απόψε υποδεχόμαστε το φθινόπωρο απολαμβάνοντας την «Πανσέληνο του καλαμποκιού»

Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα, το οποίο έρχεται με καύσωνα μεν, αλλά και με μια υπέροχη, λαμπερή πανσέληνο, την οποία θα απολαύσουμε σε όλο της το μεγαλείο αφού ο ουρανός αναμένεται να είναι πεντακάθαρος. Το αποψινό ολόγιομο φεγγάρι είναι η λεγόμενη και «Πανσέληνος του καλαμποκιού», αφού για κάποιες φυλές ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, αυτές ήταν οι μέρες που μάζευαν το καλαμπόκι.

Βέβαια, η αποψινή πανσέληνος έχει κι άλλα ονόματα, όπως «Πανσέληνος των φρούτων» ή «του κριθαριού» – αναλόγως με το που ζει κανείς και τι μαζεύουν στον τόπο του αυτήν την εποχή. 

Στην κέλτικη παράδοση, πάντως, ονομάζεται «Πανσέληνος του κρασιού», που είναι ίσως και το πιο ελκυστικό και ταιριαστό σε μας όνομα, αφού αυτές τις μέρες ωριμάζουν κι εδώ τα σταφύλια με τα οποία θα γίνει το κρασί της χρονιάς.

Η πανσέληνος αυτή, πάντως, δεν πρέπει να συγχέεται με την «Πανσέληνο της συγκομιδής» η οποία είναι η πιο κοντινή στη φθινοπωρινή ισημερία και γι’ αυτό δεν πέφτει πάντα μέσα στον Σεπτέμβρη. Φέτος, για παράδειγμα, που η «Πανσέληνος του καλαμποκιού» πέφτει στις αρχές του μήνα, η ολόλαμπρη «Πανσέληνος της συγκομιδής» είναι εκείνη που θα απολαύσουμε την 1η του Οκτώβρη.

Βρείτε, λοιπόν, το πιο όμορφο σημείο στην περιοχή σας, πάρτε μερικά σνακ και απολαύστε την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού!

Πηγή: mlive.com
v