Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Μόνο αν τον αφήσετε!

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Μόνο αν τον αφήσετε!

«Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα…» λέει μια φράση που έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές στη ζωή μας – κι έχουμε πει, ίσως, για να «προειδοποιήσουμε» κάποιον που ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα. Ισχύει, όμως, ή πρόκειται απλώς για μια ευρέως διαδεδομένη εξυπνάδα; Και ναι και όχι! Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το να μην ατονήσει η σχέση μας επειδή «δέσαμε τον γάιδαρό μας» είναι στο χέρι μας και μόνο, αρκεί να προσέξουμε μερικά πραγματάκια σαν κι αυτά:

Μη σταματάτε να μιλάτε ανοιχτά για τη σχέση σας

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε έναν γάμο, όχι μόνο σε ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και στις ιδιαίτερες στιγμές που μπορεί να νιώσετε ότι η λάμψη που βλέπατε στον σύντροφο και τη σχέση σας έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας ακόμη κι αν γίνετε δυσάρεστοι γιατί μόνο έτσι θα προλάβετε τις καταστάσεις και θα βρείτε τρόπους να κρατήσετε τη μαγεία ζωντανή!

Αφιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας στους δυο σας

Όπως και να το κάνουμε, ο έγγαμος βίος φέρνει μαζί του το άγχος της καθημερινότητας, την καταραμένη ρουτίνα, αλλά και την αδυναμία να βγούμε από αυτήν κατά βούληση. Γιατί, λοιπόν, να μην εντάξετε στη ρουτίνα σας μία ημέρα που σπάτε τη… ρουτίνα. Μια ημέρα της εβδομάδας που θα κάνετε ότι θέλετε και, κυρίως, θα το κάνετε οι δυο σας, όπως κάνατε όταν ήσασταν δύο ανέμελοι, τρελά ερωτευμένοι εργένηδες.

Μην αφήνετε επετείους και γιορτές να περνάνε ανεκμετάλλευτες

Μετά τον γάμο και τα παιδιά, σίγουρα δεν έχετε πια τη δυνατότητα να κανονίσετε ένα αυθόρμητο ρομαντικό δείπνο ή μια διήμερη απόδραση ανά πάσα στιγμή, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι γιορτές και οι επέτειοι. Για να «εξαναγκαζόμαστε» κατά κάποιον τρόπο να φεύγουμε για λίγο απ’ τα καθημερινά, να κάνουμε στον σύντροφό μας ένα ιδιαίτερο δώρο και να διατηρούμε στη ζωή μας λίγο απ’ τον αυθορμητισμό που... «χάσαμε». 

Μη σταματάτε να εκπλήσσετε ο ένας τον άλλον καθημερινά

Καλές οι επέτειοι και οι γιορτές, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μην μας πάρει ο γάμος από κάτω και δούμε τη φλόγα του έρωτά μας να σιγοσβήνει χωρίς γυρισμό. Να θυμάστε πως όσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για εσάς άλλο τόσο δύσκολη είναι για τον σύντροφό σας. Αρκούν, λοιπόν, μικρές καθημερινές εκπλήξεις (ένα λουλούδι, ένα εξαιρετικό γεύμα κλπ.) για να την κάνετε από πιο υποφερτή έως και πιο όμορφη και για τους δυο σας.

Οργανώστε κάποια διήμερα μέσα στο χρόνο χωρίς τα παιδιά

Είναι αλήθεια ότι, με τα παιδιά, δεν είναι εύκολο να εστιάσουμε σε μας κι έτσι τα προβλήματα της σχέσης τα κλωτσάμε διαρκώς προς το μέλλον, ώσπου δεν υπάρχει πια κουράγιο να τα αντιμετωπίσουμε. Ένας τρόπος να μη γίνει αυτό, είναι να βρίσκετε 2-3 διήμερα μέσα στον χρόνο για να φεύγετε χωρίς τα παιδιά. Να μένετε για λίγο οι δυο σας, να χαλαρώνετε, να συζητάτε και να φουντώνετε τη φλόγα πριν αυτή σβήσει... 

Αν το σεξ σας φαίνεται βουνό, σκάστε και ανεβείτε…

Δεν υπάρχει πιο εμφατική έκφραση του έρωτα σας για τον σύντροφό σας απ’ το να τον προσεγγίζετε ερωτικά σε κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς, η καθημερινότητα του γάμου, η κούραση και το άγχος αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ήδη πεσμένη λίμπιντο ενός ζευγαριού. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρέπει να υποτιμάτε τη δύναμη της σεξουαλικής επαφής όχι μόνο ως αγχολυτικό, αλλά και ως άμεσο τονωτικό μιας σχέσης που δείχνει να ατονεί!

v