Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Πεντέλης: «Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στην σχολική ζωή των παιδιών τους»

Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Πεντέλης: «Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στην σχολική ζωή των παιδιών τους»

Ο Κώστας Χριστόπουλος είναι μπαμπάς, σύζυγος, επιχειρηματίας, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου δημοτικού Πεντέλης και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης.

Ο ελεύθερος χρόνος του δεν επαρκεί πάντα για να τα φέρει όλα εις πέρας, όμως επιμένει να ασχολείται με τα κοινά γιατί θεωρεί πως είναι χρέος όλων μας, και πολύ περισσότερο των γονιών, να δημιουργούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα παιδιά μας αλλά και να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα όχι με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις μας. Πιστεύει πως «άμα θέλεις όλα τα μπορείς», και πως όλοι, με την κοινωνική μας δράση, μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. 

κ. Χριστόπουλε, ας αρχίσουμε από τα βασικά: Τί είναι ο Σύλλογος Γονέων και γιατί είναι σημαντικός;

Οι Σύλλογοι Γονέων είναι  όργανα εκπροσώπησης και εθελοντισμού στα οποίο γίνεσαι μέλος τους αυτοματα, με το που έχεις ένα παιδάκι σ’ ένα σχολείο. Κάποιοι από αυτούς τους γονείς, μέσω της εκλογικής διαδικασίας, αναλαμβάνουν να τον διοικήσουν και να υλοποιήσουν κάποιες αποφάσεις. Ωστόσο, όλοι οι γονείς ανήκουν στον σύλλογο και πρέπει να συμμετέχουν και να βοηθούν - κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει σε πολύ μικρό βαθμό και το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει ένα Διοικητικό Συμβούλιο από ανθρώπους που, συχνά, δεν αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται, δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ή, ακόμα χειρότερα, λειτουργούν με πολιτική και μικροπολιτική σκοπιμότητα ή ιδιοτέλεια. 

 Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό; Ανήκουμε σε μια γενιά που τα δίνει όλα για τα παιδιά του - υλικά και συναισθηματικά. Γιατί επιλέγουμε να απέχουμε από τέτοιου είδους ενέργειες;

Είναι όντως αντιφατικό. Θέλουμε να δώσουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, αλλά να τρέξουν άλλοι γι’ αυτό. Πρόκειται για μια ασυνείδητη κουλτούρα του καναπέ η οποία, μάλιστα, κάνει πολύ εύκολα κριτική. Ωστόσο, το μυστικό είναι να μην κατακρίνεις ή να επιπλήττεις αυτούς τους ανθρώπους. Αντίθετα, χρειάζεται να τους εξηγήσεις τον ρόλο του Συλλόγου Γονέων και να τους δώσεις κίνητρα ώστε να έρθουν πιο κοντά. Η αντιπαράθεση φέρνει μόνο διχασμό...

Πώς ξεκινάει ένας γονιός να ασχολείται με τον Σύλλογο Γονέων;

Η συμμετοχή σε έναν Σύλλογο Γονέων είναι, συχνά, η πρώτη επαφή κάποιου με τα κοινά. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν παρόμοιες εμπειρίες, όταν τα παιδιά τους πήγαν σχολείο, αποφάσισαν πως μπορούν και θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες της σχολικής ζωής. 

Αυτό συνέβη και με σας;

Ναι, έτσι ακριβώς. Συνέβη  αρχικά με τον παιδικό σταθμό των παιδιών μου, το 2013 στην Πεντέλη. Εκεί  σχηματίσαμε μια παρέα γονιών που θέλαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας και στην πορεία συναντηθήκαμε και με το Σύλλογο Γονέων του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης οι οποίοι έφτιαξαν με τα χέρια τους ένα θεατράκι. Σ΄αυτό το θεατράκι έγιναν φεστιβάλ, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και το κάναμε μόνοι μας - χωρίς να μας βοηθήσει κανένας. Μη σας πω ότι στην αρχή δεχτήκαμε και πόλεμο. Φυσικά ακολούθησαν κι άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Και στη συνέχεια;

Στη συνέχεια εκλέχτηκα στο ΔΣ του Κρυσταλλείου δημοτικού κι έπειτα στην Ένωση Γονέων, όπου πέρασα όλες τις παιδικές ασθένειες ενός γονιού που ασχολείται με τα κοινά. Στην αρχή, προσπαθείς να βοηθήσεις με κάθε τρόπο αφιερώνοντας χρόνο και χρήμα. Εάν για παράδειγμα σπάσει ένα τζάμι, τρέχεις να το αντικαταστήσεις. Στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχουν ειδικοί φορείς για όλα αυτά και ο δικός σου ρόλος είναι να τους προσεγγίσεις και να τους επισημάνεις το πρόβλημα ώστε να λυθεί. 

Είναι στο πλευρό σας αυτοί οι φορείς;

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για πλευρές. Ο δήμος, όπως και το Υπ. Παιδείας, βάση θέσης και ρόλου είναι αναγκαστικά στο πλευρό της εκπαίδευσης και της παιδείας.  Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του δήμου. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι βιώνουμε μια οικονομική κρίση και μια πανδημία και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζητάμε τα πάντα! Ωστόσο, οφείλουμε να παρακολουθούμε αυτά που υλοποιούνται και θεσμοθετούνται από τους αρμόδιους φορείς, να τα ζυγίζουμε με τις ανάγκες των παιδιών, είτε τις πάγιες είτε τις τρέχουσες, και τελικά να ασκούμε πίεση και (καλοπροαίρετη πάντα) κριτική όταν χρειάζεται και να διεκδικούμε αυτό που μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο ρόλος ενός Συλλόγου Γονέων και, αν μερικές φορές γίνεται λίγο δυσάρεστος, πρέπει να σκεφτείτε πως έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα ανηλίκων που δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους. 

Λίγο πριν την έναρξη των σχολείων, δεν υπήρχαν αίθουσες για τα στεγάσουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Τελικά λύθηκε το πρόβλημα; 

Υπήρξε ομολογημένη αμέλεια και καθυστέρηση ετών. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη δήμαρχο κ. Κεχαγιά, ότι παρά το ότι ξεκίνησαν τις ετοιμασίες την τελευταία στιγμή, τελικά πρόλαβαν και τα νήπια και προνήπια μας, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, είχαν αίθουσες. Κάτι που δεν ίσχυσε σε άλλους δήμους που είχαν ξεκινήσει εργασίες νωρίτερα.

Καταλήψεις: ένα μεγάλο κεφάλαιο που αγγίζει και τον δήμο μας, και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ποια είναι η θέση σας;

Η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε πάντα για τις τρέχουσες εξελίξεις και ομολογώ πως οι καταλήψεις είναι ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο κεφάλαιο. Η κατάληψη είναι ένα μέσο διεκδίκησης και διαμαρτυρίας. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα μέσα διεκδίκησης όπως μία επιστολή,  μία παράσταση διαμαρτυρίας, η διανομή φυλλαδίων, ένας ακτιβισμός ή μία πορεία – διαδήλωση που πρέπει να προηγούνται της κατάληψης. Από την άλλη, όμως, οι σχολικές καταλήψεις προκύπτουν έπειτα από συνελεύσεις και δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν, λοιπόν, η κατάληψη είναι η πλειοψηφική άποψη των μαθητών, εμείς πρέπει να την σεβαστούμε. Οι Έλληνες θεωρούμε πολύ σημαντικά τα παιδιά μας, αλλά όχι και την άποψή τους. Εάν θέλουμε να τα πείσουμε για κάτι, πρέπει πρώτα να τα ακούσουμε, να τα σεβαστούμε τις θέσεις τους και να τους εξηγούμε  τις δικές μας. Όχι να τους κουνάμε το δάχτυλο. Επίσης, θέλω να πω πως πρέπει να διαχωρίσουμε τις καταλήψεις από τους βανδαλισμούς και τις κλοπές!

Μια που το αναφέρατε, πρόσφατα σημειώθηκαν περιστατικά βανδαλισμού σε σχολεία της περιοχής.Υπάρχει κάποιο πλάνο για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

Οι βανδαλισμοί είναι θέμα ελλιπούς φύλαξης, κάτι που έχουμε επισημάνει στον δήμο και έχουμε καταθέσει αίτημα για επαρκή φύλαξη στα σχολεία τις βραδινές ώρες. Θα μπορούσαν να υπάρχουν φύλακες, περισσότερος φωτισμός ή κάμερες ασφαλείας, που έχουν ήδη λειτουργήσει σε κάποια σχολεία με θεαματικά αποτελέσματα. Επίσης, έχουμε αιτηθεί και ανοιχτά προαύλια τα απογεύματα - ένα αίτημα που είχε έρθει κι από την δήμαρχό μας κ. Κεχαγιά πριν λίγα χρόνια, όταν ήταν γραμματέας στην Ένωση Γονέων. Παρόλο που υπάρχει έλλειψη πόρων στον δήμο μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε  τα σχολεία μας να είναι κέντρα πολιτισμού και ψυχαγωγίας με ανοιχτές πόρτες και εξωσχολικές δραστηριότητες (κάτι που γίνεται ήδη, βέβαια, αλλά από τους Συλλόγους Γονέων και όχι από τον δήμο). 

Και με την καθαριότητα των σχολείων; Ποια είναι η εικόνα που έχουμε εν μέσω πανδημίας;

Στον δικό μας δήμο, σύμφωνα με την εγκύκλιο που κατέθεσε το υπουργείου, αναλογούν συνολικά 23 εργαζόμενοι απασχόλησης. 14 πλήρους απασχόλησης και 9 μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Φανταστείτε ότι στον δήμο μας έχουμε 26 σχολικά κτίρια και μάλιστα σε συνθήκες Covid… Έχουμε ζητήσει και θα ξαναζητήσουμε να αποσταλούν εργαζόμενοι καθαριότητας στα σχολεία.Είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα και ο δήμος πρέπει να ανταποκριθεί. Όπως επίσης έχω εισηγηθεί (και πιστεύω πως θα υπερψηφιστεί από το ΔΣ μας) να γίνονται τεστ covid σε εκπαιδευτικούς και παιδιά, και να μην χρεώνονται το κόστος οι γονείς. 

Ο Κώστας Χριστόπουλος διανύει την δεύτερη θητεία του στην Ένωση Γονέων και θεωρεί ηθικό μας χρέος να δείξουμε στα παιδιά έναν δημοκρατικό και αντιφασιστικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων. Με το Σύλλογο Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού στήριξε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κατέθεσε φόρο τιμής στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στην 7η επέτειο της δολοφονίας του και με την δράση του, έχοντας στο πλευρό του και άλλους γονείς, προωθεί την κοινωνική αλληλεγγύη, την προσφορά και τον πολιτισμό. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τις προτάσεις του:

Ποια είναι τα σχέδιά σας ως Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων για το άμεσο μέλλον;

Η Ένωση Γονέων είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης Συλλόγων. Η επαφή, λοιπόν, με τον δάσκαλο ή τον διευθυντή του σχολείου είναι πιο απομακρυσμένη γιατί αυτός είναι ένας ρόλος του Συλλόγου Γονέων. Όμως έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσε να πάρεις πρωτοβουλίες που αφορούν όλο τον δήμο. Στο αυριανό συμβούλιο, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως: 

  • ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ κάθε Δευτέρα 20:00-21:00. Πρόκειται για 10 συζητήσεις – ομιλίες με ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook (live streaming) με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, ειδικό εκπαιδευτικό που ειδικεύεται στην παιδική ψυχολογία, τις μαθησιακής δυσκολίες και την διαχείρισή τους από τους γονείς. Έχω κάνει μια μεγάλη προεργασία γι’ αυτό και θέλω να πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί από το συμβούλιο. 

  • Δράση Συγκέντρωσης Ειδών σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Πεντέλης κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα. Δράσεις που έχουν εξαιρετικά σημαντικό διδακτικό χαρακτήρα για τα παιδιά: μαθαίνω να προσφέρω, να νοιάζομαι και να έχω κοινωνική αλληλεγγύη.

  • Δράση Συγκέντρωσης Ειδών «ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καρδίτσας. Είχαμε κάνει και στο παρελθόν μια αντίστοιχη δράση για την Μάνδρα, όπου είχαμε στείλει 2 φορτηγά πράγματα γιατί θεωρώ πως θα πρέπει να μας απασχολεί η επικαιρότητα και όχι μόνο το δικό μας σχολείο και πως οι γονείς έχουμε σημαντικό ρόλο στην παιδεία των παιδιών μας. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν, όχι αυτό που τους λέμε. 

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ κάθε Τετάρτη 20:00-21:00. Πρόκειται για 8 Συναντήσεις – Παρουσιάσεις – εκτός με ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook (live streaming). Η πρώτη μας καλεσμένη θα είναι η κ. Μαριάννα Χατζοπούλου, διευθύντρια 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας, και θα μιλήσουμε για τις γνωματεύσεις του ΚΕΣΥ, κατά πόσο μια γνωμάτευση μπορεί να στιγματίσει ένα παιδί και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της οικογένειας. Επίσης, θα έχουμε μια συνάντηση με τον συντοπίτη μας ιστορικό, συγγραφέα και εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Παυλίδη για να μιλήσουμε για την ελληνισμό της Μ. Ασίας και του Πόντου. Μία από τις ομιλίες - συναντήσεις - παρουσιάσεις θα είναι με τον εκπαιδευτικό και σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Ευάγγελο Θεολογή.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία...

Ναι, θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Στο επόμενο ΔΣ, μάλιστα, ετοιμάζω μία πρόταση για ένα διήμερο Καριέρας. Κάνω ήδη κάποιες επαφές με ψυχολόγους, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και φοιτητές ή επαγγελματίες που θα μιλήσουν στους μαθητές με στόχο να τους βοηθήσουν να επιλέξουν τι θα κάνουν στο μέλλον: με τι θέλουν να ασχοληθούν, τι τους αρέσει και ποια είναι τα ταλέντα τους. 

Τί άλλο θεωρείτε σημαντικό ως γονιός και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων;

Την επαφή των παιδιών με την φύση. Στον δήμο μας, για παράδειγμα, έχουμε σημαντική έλλειψη χώρων όπου τα παιδιά θα μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή να αθληθούν αλλά αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Χαλάνδρι ή στα Βριλήσσια. 

Αυτό λύνεται; Έχουμε χώρους που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε;

Βεβαίως και έχουμε! Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατασκήνωση της Νέας Πεντέλης ή το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο (ΝΙΕΝ) που μόλις παραχωρήθηκε στο δήμο. Επίσης, κάτι που έχω ήδη προτείνει και συζητήσει και με ανθρώπους της διοίκησης, είναι να δημιουργήσουμε στον δήμο μας ένα θέατρο Μαρμάρου. Είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε και μπορεί να αποφέρει και έσοδα στον δήμο. Ο πολιτισμός στον δήμο μας πάσχει και μπορούμε (και πρέπει) να τον ενισχύσουμε.

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι τελευταίο;

Κάτι τελευταίο που θεωρώ πως είναι άξιο να ειπωθεί, είναι το σκέλος των παρεμβάσεων. Έχοντας ασχοληθεί με την Ένωση Γονέων και την προηγούμενη διετία, κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις στον δήμο μας, συνήθιζαν να παρεμβαίνουν στα θέματα και στα μέλη της Ένωσης. Και του κ. Στεργίου παλιότερα, και του κ. Κοντουλάκου, και του κ. Παλαιοδήμου. Ειδικά, όμως, η παράταξη της «Συμπολιτείας» που τώρα διοικεί το δήμο, σ’ αυτό το θέμα είναι υπερδραστήρια. Στο ΔΣ της Ένωσης Γονέων όπου εκλέχτηκα ομόφωνα πρόεδρος, βρήκα ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά και με πείσμα να αναβαθμίσουν τον δήμο μας, αλλά και ανθρώπους που η δράση τους υπήρξε πιο επιφανειακή. Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ηλ. Αλεξόπουλο (έφορο) και την Κ. Αρναούτογλου (αντιπρόεδρο) αλλά και να επισημάνω το αίτημα της Γενικής μας Συνέλευσης για την παραίτηση της ταμίας μας, Φ. Μαρκαντώνη. Η κ. Μαρκαντώνη, αν και δραστήρα στην Ένωση, είναι παράλληλα και έμμισθη αντιδήμαρχος πολιτισμού και νεολαίας κι αυτό αποτελεί ηθικό ασυμβίβαστο. 

Ας επανέλθουμε στις παρεμβάσεις: πιστεύετε πως φέρνουν αποτέλεσμα ή κακώς γίνονται;

Οι παρεμβάσεις είναι συχνά εξόφθαλμες αλλά δεν ξέρω αν φέρνουν αποτέλεσμα. Ξέρετε, έχουν ήδη γίνει ανασυστάσεις και παραιτήσεις μελών στο παρελθόν. Δεν ξέρω αν θα την γλιτώσω εγώ, δεν με απασχολεί κιόλας όσο παλιά. Έτσι κι αλλιώς, αυτά τα οποία θέλω να κάνω, και θέλω να κινητοποιήσω κι άλλους να τα κάνουμε παρέα, γίνονται κι από άλλα κανάλια. Άλλωστε δεν προέρχομαι από καμία κομματική οργάνωση. Η παρέα με την οποία φτιάξαμε το 2013 το παιδικό θεατράκι με τα χέρια μας, που αργότερα φτιάξαμε το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και μετά στην κατασκήνωση της Ν. Πεντέλης, που θέλουμε να γίνει ένα θέατρο Μαρμάρου, που δείξαμε αλληλεγγύη στα προσφυγάκια, συναντιόμαστε ακόμα σε Συλλόγους Γονέων και αλλού. Υπάρχουμε  και ακουγόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε ταμπέλες ή επιχορηγήσεις από τον δήμο. Αντίθετα, βάζουμε κι απ’ την τσέπη μας. Άρα, λοιπόν, τα πράγματα που θέλουμε να γίνουν, θα γίνουν. Το θέμα είναι να το αναγνωρίζει αυτό κι άλλος κόσμος και να έρχεται κοντά γιατί εκεί βρίσκεται τελικά η ομορφιά… Να γίνονται πράγματα που έχουν απήχηση και βάζουν ένα λιθαράκι ώστε ν’ αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές.

v