Τα πρωτάκια του 10ου Δημ. Τρικάλων αντικαθιστούν τις καρέκλες με μπάλες ισορροπίας!

Τα πρωτάκια του 10ου Δημ. Τρικάλων αντικαθιστούν τις καρέκλες με μπάλες ισορροπίας!

Γονείς και εκπαιδευτικοί σε διάφορα σημεία του κόσμου δοκιμάζουν να αφήσουν κατά μέρος τις παραδοσιακές καρέκλες και να βάλουν στην τάξη και στο σπίτι τους τις μπάλες ισορροπίας. Σύμφωνα με έρευνες, εξάλλου, αποδεικνύεται πως τα μικρά παιδιά που αντικαθιστούν τις καρέκλες με μπάλες συγκεντρώνονται ευκολότερα και παράλληλα διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. 

Εμπνεεόμενος από τις σχετικές έρευνες αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών, ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων αποφάσισε να κάνει την δοκιμή στους μαθητές της Α' τάξης του δημοτικού και αντικατέστησε τις καρέκλες με μπάλες ισορροπίας. Εμείς με τη σειρά μας, επικροτούμε την προσπάθειά τους και ανυπομονούμε να μάθουμε την αντίδραση των παιδιών!  

«Μπάλες πιλάτες αντί για καρέκλες!

Με πρωτοβουλία (πρόταση κ αγορά) του ΔΣ ΓΟΝΕΩΝ κ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του σχολείου μας και έγκριση από τους κ. Αρσένη (πρώην διευθυντή), κ. Κωστόπουλο (πρώην διευθυντή) και κ. Κατσιουλα (νυν διευθυντής), οι μαθητές της Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν (προαιρετικά) μια σύγχρονη πρόταση στην εκπαιδευτική διαδικασία!!!!

Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τον δάσκαλο του Α1 κ. Ραπτοτάσιο, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του εγχειρήματος, η πρόταση του συλλόγου εφαρμόστηκε στην πράξη 🙂

Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η συνεχής κίνηση του σώματος πάνω στη μπάλα ισορροπίας βοηθά τη συγκέντρωση και άρα τη μάθηση.

Όταν κάθεσαι πάνω σε μια μπάλα ισορροπίας, αναγκαστικά κινείσαι προκειμένου να ισορροπήσεις, έτσι ενστικτωδώς και διαρκώς χρησιμοποιείς βασικές μυϊκές ομάδες. Για να το κάνεις αυτό δίνει εντολές στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν «κοιμάται», αλλά αντίθετα ξυπνά και με τη διαρκή κίνηση τον κρατάς σε εγρήγορση. Επιπλέον, επειδή τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν, ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου. Βοηθά στη συμπεριφορά μέσα στην τάξη και στο να γράφουν τα παιδιά ευανάγνωστα.

Σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν ευοδώσει, τότε οι μπάλες πιλάτες θα χρησιμοποιηθούν στο μάθημα φυσικής αγωγής 😉

Σε κάθε περίπτωση τα πρωτάκια μας θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την εμπειρία !»

v