Πες μου τι όνειρο είδες και θα σου πω τι κρύβεις στην ψυχή σου

Πες μου τι όνειρο είδες και θα σου πω τι κρύβεις στην ψυχή σου

«Όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα», λέει ένα παλιό τραγουδάκι, περιγράφοντας στην ουσία τα όνειρα σαν μικρά ταξίδια πάνω απ’ την απεραντοσύνη του υποσυνείδητού μας. Και είναι αλήθεια πως, αυτό που βλέπουμε στον ύπνο μας, όσο αλλόκοτο ή παράταιρο κι αν φαίνεται, έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στην ψυχή μας – καθρεφτίζει μια κατάσταση που βιώνουμε, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνουν για την ψυχολογική μας κατάσταση μερικά από τα πιο συνηθισμένα όνειρα.

Όταν πέφτεις από ψηλά

Είναι αρκετά σύνηθες να βλέπεις στον ύπνο σου ότι πέφτεις από ψηλά. Ένας μύθος λέει ότι αν ποτέ αγγίξεις το έδαφος, τότε το τέλος σου είναι κοντά (μπρρρρ!). Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Ισχύει όμως, ότι η… ελεύθερη πτώση σου καταδεικνύει πως κάτι στη ζωή σου δεν πάει καλά ή φοβάσαι πως δεν θα πάει καλά. Είναι, δηλαδή, ένα καμπανάκι είτε για να προσέξεις λίγο τις επιλογές σου είτε για να χαλαρώσεις και να τις απολαύσεις χωρίς φόβο.

Όταν είσαι γυμνός σε δημόσια θέα

Ένα από τα πιο τρομακτικά όνειρα, διαχρονικά, είναι να βρίσκεσαι ξαφνικά γυμνός σε δημόσια θέα και γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό εάν είσαι σε χώρο όπου σε ξέρουν (π.χ. στο σχολείο ή στο γραφείο). Το καλό είναι πως είναι τόσο άβολο που μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξυπνάς και λυτρώνεσαι. Το κακό είναι πως αποκαλύπτει τον φόβο σου μην τυχόν αποκαλυφθείς είτε επειδή όντως κρύβεις κάτι είτε επειδή έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν σε κυνηγάνε

Το να σε κυνηγάει κάποιος (άνθρωπος ή ζώο) είναι σίγουρα δυσάρεστο, πόσο μάλλον όταν η καταδίωξη λαβαίνει χώρα στο όνειρό σου, ταράζοντας τον ύπνο σου. Τι σημαίνει όμως για την ψυχολογία σου γενικότερα; Καλά το μάντεψες: θες να ξεφύγεις από κάτι. Αν σε καταδιώκει ζώο, πιθανότατα σε κατατρέχουν τα πάθη και τα ένστικτά σου. Αν σε κυνηγάει άνθρωπος, ίσως θες να ξεφύγεις από μια σχέση, μια συμφωνία ή ένα πολύ παλιό τραύμα. 

Όταν δεις θάνατο

Ακόμα ένα συνηθισμένο και ιδιαίτερα δυσάρεστο όνειρο είναι εκείνο όπου εμείς ή κάποιος κοντινός μας άνθρωπος πεθαίνει. Ηρέμησε, ο θάνατος δεν υποδηλώνει... θάνατο και στην πραγματικότητα, αλλά συμβολίζει μια επικείμενη ραγδαία αλλαγή ή τον φόβο μιας ενδεχόμενης αλλαγής. Τον φόβο του αγνώστου δηλαδή αφού, όπως και στον θάνατο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει στην «άλλη μεριά».  

Όταν δεις απιστία

Αντίστοιχα με τον θάνατο, όταν δεις στον ύπνο σου απιστία, δεν πρέπει να ανησυχήσεις μην τυχόν ο σύντροφός σου σού «τα έχει περάσει». Να ανησυχήσεις όμως για το μέλλον της σχέσης σας, αφού αυτό που υποδηλώνει το όνειρό σου είναι ότι περνάς ή περνάτε κρίση, με πρώτο θύμα την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Κοντολογίς, ίσως να είναι καμπανάκι για ειλικρινή ενδοσκόπηση και ανοιχτή συζήτηση με το έτερο ήμισυ.

Όταν πετάς σαν το πουλί

Ποιος δεν θα ήθελε να πετάει στον ουρανό και να τριγυρνάει στους αιθέρες ελεύθερος σαν τα πουλιά. Κάπως έτσι, λένε, βρισκόμαστε να πετάμε στα όνειρά μας, πάνω από γνώριμα και άγνωστα μέρη. Είναι ένα όνειρο άλλοτε διασκεδαστικό κι άλλοτε τρομακτικό, αναλόγως τι το έχει πυροδοτήσει. Μπορεί να είναι μια έντονη διάθεση για απελευθέρωση από παλιές δεσμεύσεις ή μια ενδόμυχη ανάγκη διαφυγής από τα αδιέξοδα της ζωής σου.

v