Δίκη ΧΑ: Ισόβια για Ρουπακιά, 13 χρόνια για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό

Δίκη ΧΑ: Ισόβια για Ρουπακιά, 13 χρόνια για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό

Μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου στις 7 Οκτωβρίου του 2020 να καταδικάσει τον Γιώργο Ρουπακιά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και την οργάνωση της ΧΑ ως εγκληματική, η πολύκροτη δίκη της ΧΑ ολοκληρώνεται σήμερα έπειτα από 5,5 χρόνια. 

Το Εφετείο, με πρόεδρο της έδρας την Μαρία Λεπενιώτη, αποφάσισε και ανακοίνωσε πριν από λίγο τις εξής ποινές:

Γιώργος Ρουπακιάς: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, 10 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,  4 χρόνια για οπλοκατοχή και ακόμη 4 για οπλοχρησία.

Νίκος Μιχαλολιάκος: Ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φυλάκιση 1 έτους και 1000 ευρώ πρόστιμο για παράνομη οπλοκατοχή.

Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος: Ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αρτέμης Ματθαιοπουλος: Ποινή κάθειρξης 10 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ηλιόπουλος και Κούζηλος: Ποινή κάθειρξης 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ζησιμόπουλος, Γρέγος, Μπραμπαρούσης, Ζαρούλια και Κουκούτσης: Ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Αλεξόπουλος, Μπούκουρας, Μίχος και Αρβανίτης: Ποινή κάθειρξης 5 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γ. Πατέλης: 8 έτη κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση . 

Πυρηνάρχης Περάματος Αν. Πανταζής: 6 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 8 έτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων και 2 έτη για κάθε μία από τις τρεις σωματικές βλάβες που του έχουν αποδοθεί στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ.

Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

Στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων, από τους 5 καταδικασθέντες οι 4 έλαβαν ποινή κάθειρξης 3 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο πέμπτος, πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής, έλαβε αντίστοιχα 6 έτη και 8 χρόνια.

Για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και οι 4 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινή φυλάκισης 2 ετών για κάθεμια από τις 3 επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη οικιακής ειρήνης και 16 μήνες για παράνομη οπλοκατοχή.

Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση της δολοφονιας του Π. Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 εώς 8 χρόνια και για την εγκληματική οργάνωση από 3 έως 6 χρόνια κάθειρξη με εξαίρεση τον Γ. Ρουπακιά ο οποιος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Για τη Δολοφονία Σ.Λουκμάν, οι 2 καταδικασθέντες Στεργιοπουλος και Λιακοπουλος καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Έχουν ήδη καταδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την ανθρωποκτονία σε 21 έτη κάθειρξη συν 5 μήνες έκαστος.

Οι ποινές που είχαν προταθεί

Να θυμίσουμε πως πριν μέρες, η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει για τον Γ. Ρουπακιά ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και κάθειρξη 7 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκο Μιχαλολιάκο, είχε προτείνει ποινή 13 ετών για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ποινή πρότεινε για όλους τους πρώην βουλευτές που συμμετειχαν στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Κασιδιάρη, Λαγό, Παππά, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιόπουλο.

Πηγή: news247.gr

v