Πώς έμαθα στον 5χρονο γιο μου να αγαπάει τα βιβλία και το διάβασμα

Πώς έμαθα στον 5χρονο γιο μου να αγαπάει τα βιβλία και το διάβασμα

Για μένα, τα βιβλία και το διάβασμα ήταν πάντα η καλύτερη διέξοδος και η πιο όμορφη συντροφιά. Τα αγαπούσα από μικρή και ονειρευόμουν τη στιγμή που θα γίνω μητέρα και θα εμφυσήσω την αγάπη μου αυτή και στα παιδιά μου. Όταν, όμως, γεννήθηκε ο γιος μου, με περίμενε μία μεγάλη έκπληξη: δεν αγαπούσε καθόλου το διάβασμα!

Όταν ήταν ακόμη μωρό και προσπαθούσα να του διαβάσω παραμύθια πριν τον ύπνο όπως κάνουν όλες οι μαμάδες, διαμαρτυρόταν και προτιμούσε να του τραγουδάω για να κοιμηθεί. Αργότερα, όταν του γέμισα το δωμάτιο με πάνινα, παιδικά βιβλιαράκια, τα αγνοούσε επιδεικτικά και προτιμούσε άλλα παιχνίδια. Στα τρία του, ήταν ένα ήρεμο παιδάκι που δεχόταν με χαμόγελο τα πάντα εκτός από την ανάγνωση ή το ξεφύλλισμα των βιβλίων. Ξέρω, όμως, ότι τα βιβλία θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο, με ανοιχτούς ορίζοντες και ελεύθερη σκέψη, οπότε δεν το έβαλα κάτω και δοκίμασα όλες τις συμβουλές των ειδικών!

Τον άφησα να διαλέξει μόνος το βιβλίο που ήθελε

Λίγο πριν κλείσει τα πέντε, τον πήγα σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και του πρότεινα να διαλέξει όποιο βιβλίο ήθελε, αρκεί να δεχόταν να του το διαβάσω. Τον κατεύθυνα με τρόπο στο παιδικό τμήμα και τον άφησα ελεύθερο. Τον έβλεπα από μακριά να πιάνει αρκετά βιβλία στα χέρια του κι έπειτα να τα επιστρέφει στη θέση τους με φανερή αδιαφορία. Ωστόσο, δεν απογοητεύτηκα. Έκανα υπομονή, και, έπειτα από αρκετή ώρα, έτρεξε προς το μέρος μου κρατώντας το πρώτο βιβλίο που τον έκανε να χαμογελάσει! Στο εξώφυλλο είχε έναν χαριτωμένο, πορτοκαλί δράκο με μπλε κασκέτο, ένα λευκό φαντασματάκι και στο βάθος έναν πύργο. Ο τίτλος έγραφε, «Ο μικρός δράκος Καρύδας: Ο στοιχειωμένος πύργος». 

Το διαβάσαμε όσες φορές μου ζήτησε

Παρά τις ανησυχίες μου, μόλις επιστρέψαμε σπίτι δεν το ξέχασε, αλλά μου ζήτησε να του το διαβάσω αμέσως. Ο χαριτωμένος δράκος Καρύδας ζούσε στο νησί των δράκων με τη σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και τον φαγανόδρακο Όσκαρ, που είναι αχώριστοι φίλοι. Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα παρέα με τον Καρύδα και τους φίλους του - γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, και το ευχαριστηθήκαμε πολύ. Ομολογώ πως ένιωσα ευτυχισμένη βλέποντάς τον να το απολαμβάνει τόσο! Μάλιστα, δεν αρκέστηκε στη μία φορά. Ήθελε να το διαβάζουμε κάθε μέρα, μπορεί και δύο φορές τη μέρα! Σύντομα, ανακαλύψαμε πως ο δράκος Καρύδας ήταν ολόκληρη σειρά βιβλίων, την οποία φυσικά και αγοράσαμε. Η βιβλιοθήκη του γέμισε με τα 9 βιβλία της σειράς των εκδόσεων Μεταίχμιο, τα οποία δεν χορταίνει να διαβάζει! 

Γεμίσαμε το σπίτι με ζωγραφιές του Καρύδα

Αφού διάβασε αρκετά βιβλία της σειράς, τον ενθάρρυνα να ζωγραφίζει όλα αυτά που μάθαινε και του άρεσαν. Το ψυγείο και οι τοίχοι του σπιτιού γέμισαν με ζωγραφιές του δράκου Καρύδα στο σχολείο, παρέα με Ινδιάνους, στην Αίγυπτο με τον φαραώ, με ιππότες, με δεινόσαυρους ή στο διάστημα. Τα συγκεκριμένα βιβλία, εκτός από αστεία, ήταν και διδακτικά. Ο μικρός μας πήρε τις πρώτες του βασικές γνώσεις για σημαντικές ιστορικές περιόδους της ανθρωπότητας, ενώ έμαθε για αρχές και αξίες που πρέπει να έχουμε όλοι οι άνθρωποι όπως η ευγένεια, η υπομονή και ο σεβασμός. 

Κάναμε συζητήσεις για τα καινούρια πράγματα που μάθαινε

Σύντομα, για να τον ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο να αγαπήσει τα βιβλία, μπήκαμε οικογενειακώς στη διαδικασία να συζητάμε τις όμορφες ιστορίες που διάβαζε. Τις Κυριακές που τρώγαμε όλοι μαζί, για παράδειγμα, τα βιβλία του μικρού ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Ο μπαμπάς του, μάλιστα, δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τα παιδικά αναγνώσματα και μαζί κάνουν πολύ διασκεδαστικές συζητήσεις! Να προσθέσω επίσης ότι το βιβλιοπωλείο έχει γίνει η αγαπημένη τους βόλτα, ενώ η βιβλιοθήκη του γιου μας όσο πάει και γεμίζει!

Ο στόχος επετεύχθη

Σήμερα ο γιος μας πάει στη Β' δημοτικού και η αγάπη του για τα εξωσχολικά βιβλία είναι μεγάλη! Το διάβασμα έχει γίνει η πιο αγαπημένη του συνήθεια. Μάλιστα, για τα φετινά του γενέθλια που πλησιάζουν, έχουμε παραγγείλει ήδη το τελευταίο βιβλίο της σειράς «Ο μικρός δράκος Καρύδας» με τίτλο «Οι άγριοι πειρατές». Ξέρουμε πως ο Καρύδας ήταν, είναι και θα είναι πάντα το πρώτο και πιο αγαπημένο του βιβλίο κι αυτό που τον έβαλε στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης! Όπως λέει και ο σύζυγός μου γελώντας: «Ο στόχος για τα εξωσχολικά βιβλία επετεύχθη! Μένει να του καλλιεργήσουμε την ίδια αγάπη και για τα σχολικά βιβλία, μπας και μάθει πρόσθεση...».
v