5 λάθη που κάνετε και νιώθετε κουρασμένη όλη μέρα

5 λάθη που κάνετε και νιώθετε κουρασμένη όλη μέρα

Είναι λογικό μετά από μια έντονη μέρα ή μια δύσκολη εβδομάδα να νιώθουμε κουρασμένες. Όταν όμως τα σημάδια της κούρασης επιμένουν και μας ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό, τότε κάτι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα στη ζωή μας. Εάν λοιπόν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε απ' το κρεβάτι το πρωί - ακόμα και αν δεν έχετε ξενυχτήσει, ή αισθάνεστε έντονη κόπωση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, τότε μάλλον κάνετε ένα ή και περισσότερα απ' τα παρακάτω λάθη.

Δεν προσέχετε τη διατροφή σας

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θρέφει τόσο τον νου, όσο και το σώμα μας. Oι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σίγουρα μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια, καθώς προκαλούν αύξηση στο σάκχαρο του αίματος. Όταν όμως μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου, τότε αμέσως νιώθουμε έντονη κούραση - η οποία μας ταλαιπωρεί όλη την ημέρα.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες αντικαθιστώντας τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι για παράδειγμα η βρώμη, οι φακές και τα λαχανικά.

Δεν γυμνάζεστε

Ίσως πιστεύετε ότι το αντίδοτο μιας κουραστικής μέρας είναι να ξαπλώσετε στον καναπέ ή το κρεβάτι για να ξεκουραστείτε. Νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο «μαζεύετε» ενέργεια, όμως, αν δεν βάλετε τη γυμναστική μέσα στη ζωή σας, είναι μάταιη η προσπάθειά σας. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, τα άτομα που ασκούνται έστω 20 λεπτά την ημέρα, έχουν περισσότερη ενέργεια και νιώθουν λιγότερη κούραση.

Δεν έχετε πρόγραμμα στον ύπνο

Το πρόγραμμα στον ύπνο, δηλαδή να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες κάθε νύχτα είναι πολύ σημαντικό για να νιώθετε ξεκούραστοι. Διαφορετικά, το βιολογικό ρολόι του σώματος απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι. 

Επίσης, σημαντικό είναι να μην καταναλώνετε ροφήματα με υψηλά ποσοστά καφεΐνης αργά μέσα στη μέρα, αλλά και να αποβάλλετε τη συνήθεια να χαζεύετε στο κινητό ή την τηλεόραση πριν από τον ύπνο.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Εάν δεν αντικαταστήσετε το νερό που χάνει το σώμα σας ως αποτέλεσμα των βιοχημικών αντιδράσεών του, θα αφυδατωθείτε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν νερό για να αντικαταστήσουν αυτό που έχαναν ενώ γυμνάζονταν σε διάδρομο ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι απ' ότι όταν δεν έπιναν νερό. Φροντίστε, λοιπόν, να ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας!

Σας λείπουν συγκεκριμένες βιταμίνες

Οι διατροφικές συνήθειες είναι μείζονος σημασίας για την καλή κατάσταση του οργανισμού αλλά και της ψυχολογίας μας. Η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συμπτώματα κόπωσης.

Εξετάστε αν έχετε αρκετό σίδηρο, βιταμίνη D ή Β12 που βοηθούν σημαντικά στο να νιώθετε ξεκούραστοι. Μερικά από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το κόκκινο κρέας και η γαλοπούλα. Η Β12 μπορεί να βρεθεί σε γάλα, αυγά και σολομό, ή μπορείτε να την λάβετε από συμπληρώματα διατροφής. Για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D, καταναλώστε περισσότερα μανιτάρια, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, προσπαθήστε να περάσετε περισσότερο χρόνο στον ήλιο.

Πληροφορίες από brightside.me

v