Για μια αποδοτική σχολική χρονιά, δεν αρκεί μόνο το διάβασμα...

Για μια αποδοτική σχολική χρονιά, δεν αρκεί μόνο το διάβασμα...

Δύσκολη η φετινή χρονιά και τα ερωτηματικά πολλά για το πως θα εξελιχθεί και αν θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Παρ’ όλ’ αυτά, το διακύβευμα για εμάς τους γονείς παραμένει αναλλοίωτο: πώς θα αποδώσουν καλύτερα τα παιδιά μας, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Η προφανής απάντηση είναι διαβάζοντας. Κι όμως, η σκληρή δουλειά δεν αρκεί από μόνη της για να έχει το παιδί τη βέλτιστη απόδοση και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών μας:

Πνευματική ξεκούραση και αποφόρτιση με παιχνίδι

Οι απαιτήσεις του σχολείου και των εξωσχολικών μαθημάτων (π.χ. Μουσική, ξένες γλώσσες κλπ.) μπορεί να κουράσουν πολύ ένα παιδί, ειδικά σε περιόδους διαγωνισμών. Η συνέπεια αυτής της κούρασης είναι η απόδοσή του να φθίνει και να πέφτει κατά πολύ την πιο κρίσιμη στιγμή, προς τα τέλη των τριμήνων ή της χρονιάς. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά χρόνο να «καθαρίζουν» πνευματικά και να εκτονώνονται με γέλιο και παιχνίδι.

Σωστή και πλήρης διατροφή, με έμφαση στο πρωινό

Τα μαθήματα είναι μέρος της καθημερινότητας ενός παιδιού και έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού όσο πιο πολύ συμμετέχει σ’ αυτά τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να διαβάσει για να κατανοήσει το κάθε αντικείμενο. Για να έχει την ενέργεια να δίνει το παρόν σωματικά και πνευματικά την ώρα του μαθήματος, ένα παιδί πρέπει να τρέφεται σωστά. Ειδικά το πρωινό, πρέπει να του προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να πηγαίνει σχολείο γεμάτο ενέργεια και ευεξία.

Επαρκής και ποιοτικός ύπνος, χωρίς εξαιρέσεις

Στο ίδιο πνεύμα, της βέλτιστης απόδοσης την ώρα του μαθήματος που εξασφαλίζει λιγότερη δουλειά στο σπίτι, είναι και η προσοχή στον ύπνο των παιδιών. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, με βάση μια καθημερινή ρουτίνα που τηρείται ευλαβικά, επιτρέπει στα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο αληθινά ξεκούραστα, με καθαρό μυαλό και καλή διάθεση. Έτσι, επιστρέφουν σπίτι έχοντας πάρει τα μέγιστα κι έχοντας κερδίσει χρόνο απ’ το διάβασμά τους.

Άσκηση και δημιουργικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού

Για να αποδώσει ένα παιδί στα μαθήματά του, είναι σημαντικό να κάνει ωφέλιμα διαλείμματα απ’ το διάβασμα και την σκληρή πνευματική δουλειά. Η σωματική άσκηση ωφελεί σημαντικά την πνευματική λειτουργία και δεν πρέπει να τη στερούμε από κανένα παιδί. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και του προσφέρουν την απαραίτητη διέξοδο απ’ το άγχος των επιδόσεων.

Κοινωνικοποίηση και δυνατοί δεσμοί φιλίας

Η κακή ψυχολογική κατάσταση ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή του στο σχολείο και γι’ αυτό δεν πρέπει να αμελούμε όσα κάνουν καλό στην ψυχική του υγεία. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την ψυχή από μια υγιή κοινωνική ζωή γεμάτη από όμορφες στιγμές με καλούς φίλους. Ας ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να κάνουν δυνατούς δεσμούς φιλίας από όπου θα αντλούν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.  

Ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον

Οι κατ’ εξοχήν θεματοφύλακες της παιδικής ψυχής όμως, είμαστε εμείς οι γονείς κι εμείς είμαστε που πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον για να ανθίσει πραγματικά. Να του προσφέρουμε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη που αποτελεί καταφύγιο απ’ τις πρωτόγνωρες δυσκολίες της ζωής, όπου δεν θα κρίνεται για τις αποτυχίες του, αλλά θα ενθαρρύνεται να προσπαθεί και να βάζει πάντα τα δυνατά του.

v