Επαναγαλακτισμός: πώς επιστρέφουμε στον θηλασμό μετά από διακοπή

Επαναγαλακτισμός: πώς επιστρέφουμε στον θηλασμό μετά από διακοπή

Είναι αλήθεια πως όλες οι μέλλουσες μαμάδες ανυπομονούν να θηλάσουν τα μικρά τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για λόγους που δεν ξεπερνιούνται. Υπάρχουν φορές, όμως, που η μητέρα μπορεί να θηλάσει, αλλά ο θηλασμός διακόπτεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. μια ίωση ή μια πολυήμερη εισαγωγή του παιδιού στη ΜΕΝΝ.

Τότε, πολλές μαμάδες θεωρούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή και σταματούν οριστικά τον θηλασμό. Κι όμως, ο επαναγαλακτισμός είναι κάτι απολύτως εφικτό. Θέλει, βέβαια αρκετή προσπάθεια και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα κρύβει πολλά ωφέλη και για τους δυο – για το παιδί και τη μαμά.

Τι είναι ο επαναγαλακτισμός και πόσο διαρκεί

Ο επαναγαλακτισμός είναι η επανέναρξη του θηλασμού μετά από μια περίοδο που το παιδί είχε σταματήσει να θηλάζει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού η μητέρα έχει σταματήσει να παράγει γάλα και ο μηχανισμός του σώματός της πρέπει να «ξυπνήσει» και πάλι. Αυτό γίνεται είτε δίνοντας τη θηλή στο μωρό είτε αντλώντας το άδειο στήθος με τεχνητές μεθόδους.

Η μεγαλύτερη δυσκολία του επαναγαλακτισμού έγκειται στον χρόνο που μπορεί να πάρει ώσπου να έχουμε αποτέλεσμα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι εξαρτάται από το σώμα της μαμάς, αλλά συνήθως μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 2 εβδομάδες με 1 μήνα. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ο χρόνος είναι ανάλογος του χρόνου που έχουμε διακόψει τον θηλασμό.

Επίσης, η παραγωγή γάλακτος ίσως αργήσει να αποκατασταθεί πλήρως, ίσως και να παραμείνει ελλειπής. Δεν έχει, όμως, σημασία, αφού ακόμη και λίγη ποσότητα μητρικού γάλακτος μπορεί να προσφέρει πολλά στο παιδί.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας

Η μητέρα που επιχειρεί να ξαναρχίσει τον θηλασμό πρέπει να έχει αρκετή υπομονή και επιμονή, να είναι πλήρως ενημερωμένη για τη διαδικασία και να έχει μπόλικη υποστήριξη απ’ τον σύντροφο και το οικείο περιβάλλον της. Έτσι, μειώνεται δραστικά το ψυχολογικό βάρος και αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.

Οι πιθανότητες αυξάνονται επίσης όσο νεότερο είναι το βρέφος στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Οι μαμάδες που τα καταφέρνουν πιο συχνά, ξεκινούν όταν τα μωρά τους είναι 3-4 μηνών. Επιπλέον, όσο πιο ομαλός ήταν ο θηλασμός πριν τη διακοπή τόσο πιο εύκολα θα αποκατασταθεί μετά. Σημαντικός, βέβαια, είναι και ο ρόλος του μωρού αφού το ενδιαφέρον που δείχνει για τον θηλασμό βοηθά πάρα πολύ τον επαναγαλακτισμό.

Τέλος, ιδιαίτερη βάση πρέπει να δίνεται στη συχνότητα και τη διάρκεια των αντλήσεων, γιατί αυτές είναι που θα ενεργοποιήσουν τον φυσικό μηχανισμό της μητέρας για την παραγωγή του γάλακτος.

Πώς επιτυγχάνουμε τον επαναγαλακτισμό

Ο επαναγαλακτισμός είναι ένας μικρός μαραθώνιος και γι’ αυτό απαιτεί ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, μεθοδικότητα και προσήλωση στον στόχο. Και, φυσικά, πολύ χρόνο.

Για να ενεργοποιηθεί η παραγωγή το στήθος χρειάζεται ερεθίσματα όπως είναι το πιπίλισμα της θηλής. Έτσι, η μαμά πρέπει να προσφέρει το στήθος στο μωρό για ένα 20λεπτο περίπου κάθε 2-3 ώρες, όπως αν το τάιζε κανονικά. Προσοχή, η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σωστά, δηλαδή το στόμα του μωρού να «αγκαλιάζει» όλη την περιοχή γύρω απ’ τη θηλή για να ρουφάει χωρίς να την πληγώνει. Το μωρό πρέπει να είναι χορτάτο για να μην γκρινιάζει που δεν μπορεί ακόμη να τραφεί, ενώ για να «ξυπνήσουν» και τα δύο στήθη, πρέπει να προσφέρονται εναλλάξ ή και τα 2 κάθε φορά.

Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό το μωρό να μην ανταποκρίνεται στην προσφορά του στήθους, να έχει «ξεμάθει» στον θηλασμό. Τότε, χρησιμοποιούμε θήλαστρο μονής ή διπλής άντλησης 8-10 φορές τη μέρα για 15 λεπτά και αν χρειαστεί, μπορούμε να αντλήσουμε και με το χέρι (πιέζοντας προς τη θηλή) αλλά όχι συστηματικά.

Για να ξαναμάθει το παιδί στη θηλή, μια καλή λύση είναι το SNS, ένα σύστημα σίτισης που αποτελείται από έναν κρεμαστό σάκο που περιέχει το γάλα-φόρμουλα και ένα σωληνάκι που κάθεται επάνω στη θηλή. Το μωρό πιάνει τη θηλή μαζί με το σωληνάκι, το οποίο του περνάει απαρατήρητο και θηλάζει από εκεί, αλλά μαθαίνει ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί το στήθος για να σιτιστεί.

Στη διάρκεια της προσπάθειάς της να ξεκινήσει πάλι τον θηλασμό, μια μαμά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ήρεμη και ξεκούραστη. Επίσης, να περνά αρκετό ποιοτικό χρόνο με το μωρό έχοντας μαζί του συχνή επαφή skin-to-skin, που ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών που ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος.

Αν επιτευχθεί, ο επαναγαλακτισμός είναι σαν μια δεύτερη ευκαιρία για το μωρό να λάβει τα ωφέλη του μητρικού γάλακτος. Ακόμη, όμως, κι αν δεν επιτευχθεί, η προσπάθεια είναι σημαντική και μπορεί να ενισχύσει ακόμη πιο πολύ τον δεσμό της μητέρας με το μωρό της.

v