Lockdown: όλες οι αποφάσεις για τα σχολεία - γιατί κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια

Lockdown: όλες οι αποφάσεις για τα σχολεία - γιατί κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια

Σύμφωνα με τις έκτακτες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του γενικού lockdown, από την Δευτέρα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου θα ισχύσουν νέα μέτρα και στα σχολεία της χώρας. Τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά της άνοιξης, αλλά με τη διαφορά πως κάποιες βαθμίδες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Συγκεκριμένα:

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα παραμείνουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.  Επίσης, θα λειτουργήσουν κανονικά και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

Αντίθετα, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα κλείσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Γιατί κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως τα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Επίσης, η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά. Όσο για τα ειδικά σχολεία, τόνισε πως τα κρατάει ανοιχτά γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο ψυχολογικό κόστος.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πάλι, αφού επεσήμανε πως η διακοπή της εκπαίδευσης έχει επιπτώσεις, τόνισε πως η επιτροπή διχάστηκε. «Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον» είπε και συμπλήρωσε πως τα παιδιά μετά τα 10-12 έτη συμβάλλουν περισσότερο στην διασπορά του ιού.

«Το κάνουμε όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

v