Lockdown: «κόφτης» στα sms και πρόστιμο σε όσους φορούν προσωπίδα αντί μάσκας

Lockdown: «κόφτης» στα sms και πρόστιμο σε όσους φορούν προσωπίδα αντί μάσκας

Όπως μάθαμε την περασμένη άνοιξη, μια καραντίνα έχει κάποιους κανόνες οι οποίοι είναι μεν απαράβατοι, αφήνουν όμως και ένα περιθώριο κατάχρησης ή παράκαμψης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα sms μετακίνησης που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από κάποιους υπονομεύοντας συχνά τον ίδιο τον σκοπό τους, αλλά και οι εναλλακτικές της χειρουργικής μάσκας που δεν θεωρούνται το ίδιο αποτελεσματικές.

Κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε στο σημείο το σχετικό πληροφοριακό σύστημα να κόβει sms όταν συσσωρευτούν πολλά από μία συγκεκριμένη περιοχή σε μια χρονική περίοδο. Υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να στείλουμε sms αλλά να μη λάβουμε την αυτόματη απάντηση-έγκριση κι έτσι, αν δεν το αντιληφθούμε, να βρεθούμε έκθετοι σε έναν πιθανό έλεγχο και να φορτωθούμε ένα αχρείαστο πρόστιμο.

Τη συγκεκριμένη διευκρίνηση έδωσε χθες σε σχετική ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ελέγχουμε ότι πήραμε απάντηση πριν βγούμε απ’ το σπίτι και αν όχι, να ξαναστέλνουμε το sms στο 13033 για να είμαστε εξασφαλισμένοι.

Μια άλλη πολύ σημαντική διευκρίνιση έδωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι οι γνωστές ασπίδες προσώπου δεν αντικαθιστούν τη μάσκα, κάτι που επικυρώνεται και από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας:

«Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι, καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους.»

Συνεπώς, η χρήση προσωπίδας υπόκειται στο νόμο που προβλέπει πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

v