Ο 3,5 χρονών γιος μου τελευταία βγάζει όλα τα ρούχα του και κυκλοφορεί γυμνός στο σπίτι. Τι σημαίνει όλο αυτό;

Ο 3,5 χρονών γιος μου τελευταία βγάζει όλα τα ρούχα του και κυκλοφορεί γυμνός στο σπίτι. Τι σημαίνει όλο αυτό;
Ερώτηση:
Ο 3,5 χρονών γιος μου τελευταία βγάζει όλα τα ρούχα του και κυκλοφορεί γυμνός στο σπίτι. Εκτός από αυτό όμως βάζει και όλα του τα δάχτυλα μέσα στο στόμα του! Προσπαθώ να του εξηγήσω με διάλογο ποια κακά συμπτώματα θα έχει, αλλά δεν με ακούει! Έτσι λοιπόν του βάζω τουλάχιστον την μπλούζα για να μην κρυώνει αλλά αυτό τον κάνει να κλαίει. Υποβόσκει κάτι ψυχολογικό όσον αφορά τα δάχτυλα που βάζει στο στόμα του; Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την ηλικία βγάζει αντίδραση σε πολλά.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο υπέροχος γιος σας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή φάση. Η φάση αυτή, των 3 έως 5 ετών, έχει ιδιαίτερη ένταση. Λόγω της βιολογικής ωρίμανσης στις ηλικίες αυτές, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Η ενέργεια που έχουν, τα ωθεί να δοκιμάζουν διαρκώς νέες δραστηριότητες. Επιπλέον κατά τη φάση αυτή διαμορφώνεται η ταυτότητα του φύλου και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη γνωριμία με το σώμα.

Είναι σημαντικό ως γονείς να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον με ασφάλεια και ελευθερία, μέσα στην οποία θα μπορέσει με υγιή τρόπο να αναπτυχθεί ο γιος σας. Έτσι, λοιπόν, συνεχίζετε να του μαθαίνετε τον κόσμο, αλλά και τρόπους για να φροντίζει τον εαυτό του. Μην τον κοιτάτε καχύποπτα. Είναι γεμάτος απορίες, όπως πρέπει, και χρειάζεται να του δίνετε τις απαντήσεις σας με υπομονή και επανάληψη, ώσπου να έρθει η ώρα που θα μπορέσει να τις ακούσει. 

Ως προς τα δάχτυλα που βάζει στο στόμα, καμία μεμονωμένη κίνηση δε μπορεί να μας οδηγήσει σε καμία ερμηνεία. Χρειάζεται μια συνολική εικόνα του παιδιού και της λειτουργίας της οικογένειας, ώστε να έχει νόημα η οποιαδήποτε εξήγηση. 

Συνεχίζετε να φροντίζετε όμορφα τον γιο σας και να τον συνοδεύετε με χαρά στο μεγάλωμα του!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.     

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v