5 παιδικά βιβλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

5 παιδικά βιβλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στην επέτειο της 17 Νοέμβρη, γιορτάζουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και το δικαίωμα όλων να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Ένα δικαίωμα που διεκδίκησαν το 1973 νέα παιδιά, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και που γιορτάζεται μέχρι και σήμερα στα ελληνικά σχολεία.

Φέτος όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, δεν θα γίνουν εορτασμοί. Είναι, λοιπόν, στο δικό μας χέρι να υπενθυμίσουμε στα παιδιά μας την σπουδαία, εκείνη μέρα μέσα από τραγούδια, αφηγήσεις και φυσικά, βιβλία.

Ντενεκεδούπολη

Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου
Ηλικίες: 4+

Πρόκειται για ένα κλασικό, πλέον, έργο του 1999 που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι όλα αυτά τα χρόνια. Η ιστορία μιλάει για ένα μικρό ντενεκεδάκι που δεν θέλει να υπακούσει σε καταπιεστικούς κανόνες που του υπαγορεύουν πώς θα ζει. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα μεγάλο ταξίδι για να βρει την Ντενεκεδούπολη όπου θα μπορεί να ζει ελεύθερο. Το παραμύθι έχει επίσης μελοποιηθεί από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και αν δεν το έχετε ήδη το cd, σας συστήνουμε να το πάρετε άμεσα. Τα παιδιά το λατρεύουν!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος
Ηλικίες: 5+

Πολύχρωμη εικονογράφηση, χιουμοριστικά και απλά στιχάκια εξιστορούν την ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες που εξηγούν τα γεγονότα που ιστορούνται. Τα στιχάκια έχουν γραφθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εντυπώνονται εύκολα στην μνήμη των παιδιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φυλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.»

Τα γενέθλια

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Ηλικίες: 8+

Το συγκεκριμένο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή δεν έχει γίνει τυχάια best seller. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που διηγείται την ιστορία του Πολυτεχνείου και της δικτατορίας μέσα από τα μάτια της οκτάχρονης Άννας. Γράφτηκε το 1977 και «μεγαλώσει» γενιές και γενιές... Σας στο συστήνουμε ανεπιφύλακτα. 

Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Ηλικίες: 9+

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει πλέον στα κλασικά κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία. Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Φωκίων είναι ένα παλικάρι που μοιάζει με ελάφι και έρχεται από μια φανταστική χώρα, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν με τα ζώα. Σύντομα συνειδητοποιεί πως υπάρχουν τόποι όπου κάποιοι στερούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των άλλων κατοίκων και αποφασίζει να δράσει.

Κάτω από την καρδιά της

Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη 
Ηλικίες: 12+

Ακόμα ένα υπέροχο βιβλίο που όμως απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρονικό της εφταετίας (1967-1974) όπως το διηγείται ένα έμβρυο που αρνιέται να γεννηθεί «όσο είναι η χούντα απέξω». Το έμβρυο αφηγείται, σχολιάζει, φιλοσοφεί και... κάνει αντίσταση στη χούντα.

Κεντρική φωτογραφία: 4dimdafnis.wordpress.com

v