Μετακίνηση 6: πώς να χάσω κιλά στην καραντίνα περπατώντας

Μετακίνηση 6: πώς να χάσω κιλά στην καραντίνα περπατώντας

Είναι λογικό τώρα με την καραντίνα και όσα συμβαίνουν γύρω μας να είμαστε πιο... επιρρεπείς στο φαγητό και τις ατασθαλίες. Για να μην βγούμε όμως δέκα κιλά παραπάνω μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, καλό είναι να βάλουμε λίγη άσκηση στην καθημερινότητά μας, εκμεταλευόμενοι τη Μετακίνηση 6. Τα οφέλη από το περπάτημα είναι τεράστια ενώ θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι μπορείτε να χάσετε κιλά απλώς και μόνο περπατώντας!

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης και κατάθλιψης. Μάλιστα, όσα περισσότερα βήματα κάνει κανείς, τόσο πιο πιθανό να έχει υγιές βάρος.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κι έτσι, βοηθά στον έλεγχο ή την απώλεια βάρους. Αναρωτιέστε πόσες θερμίδες καίμε περπατώντας; Σε άρθρο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. διαβάζουμε:

«Αργό περπάτημα (3,2 χλμ. την ώρα) : 216 θερμίδες την ώρα.

Γρήγορο περπάτημα (6,4 χλμ. την ώρα) : 408 θερμίδες την ώρα.

Τζόκιν (8 χλμ. την ώρα) : 762 θερμίδες την ώρα.

Τρέξιμο (12 χλμ. την ώρα) : 930 θερμίδες την ώρα.

*Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν άτομα με βάρος περί τα ογδόντα κιλά. Αν είστε πιο αδύνατοι θα καίτε λιγότερες θερμίδες κι αν είστε βαρύτεροι θα καίτε περισσότερες.»

Η σωστή στάση σώματος κάνει το περπάτημα πιο ξεκούραστο

Η σωστή στάση σώματος κάνει το περπάτημα πιο ξεκούραστο και άρα περισσότερο αποτελεσματικό για τον σκοπό μας. Το μυστικό είναι να στεκόμαστε ίσια, να κάνουμε μεγάλα βήματα βάζοντας δύναμη στην φτέρνα και να κουνάμε τα χέρια μπρος πίσω. Αν θέλουμε να γυμνάσουμε περισσότερους μυς είναι σημαντικό να σφίγγουμε τους γλουτούς και την κοιλιά.

Πόσες μέρες την εβδομάδα πρέπει να περπατάτε

Εάν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε περπατώντας 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα και τη διάρκεια των περιπάτων σας μέχρι να φτάστε τα 30-60 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Για να παραμείνει η διαδικασία ευχάριστη επιλέξτε τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, με το σκύλο ή χωρίς και κάνοντας διαφορετικές διαδρομές. 

Πέρα από τα κιλά...

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα μειώνει το στρες και κάνει καλό στο αναπνευστικό. 
Όταν ασκούμαστε, οι πνεύμονες ενεργοποιούνται, φέρνοντας οξυγόνο στο σώμα για να το ενισχύσουν με ενέργεια και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Η καρδιά, τέλος, διοχετεύει το οξυγόνο που παράγεται στους μύες που «δουλεύουν». Θα έχετε ακούσει για τις ενδορφίνες: είναι φυσικές αναλγητικές ουσίες που εκκρίνονται απ’ τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Μειώνουν το στρες, περιορίζουν τον εκνευρισμό, αυξάνουν την αντοχή στον πόνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
 
 
 
 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v