Αγοράζοντας την ιδανική σκούπα για το σπίτι!

Αγοράζοντας την ιδανική σκούπα για το σπίτι!

Η ηλεκτρική σκούπα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συσκευές σε ένα νοικοκυριό -κι ας μην της φαίνεται. Περνά τον περισσότερο χρόνο της μέσα σε μία ντουλάπα ή μία αποθήκη, όμως όταν βγαίνει από εκεί γίνεται το απόλυτο αφεντικό του σπιτιού! Θα τη χρησιμοποιείς πρακτικά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από την αποτελεσματικότητά της θα εξαρτηθεί το πόσο εύκολο θα είναι εν τέλει το καθάρισμα. Οπότε; Πώς θα επιλέξεις την καλύτερη σκούπα για το σπίτι σου;

Ηλεκτρικές σκούπες: Οι κατηγορίες

Κλασσικές σκούπες

Οι κυλινδρικές σκούπες που έχουν οι περισσότεροι στα σπίτια τους. Πρόκειται για τα μοντέλα που αποτελούνται από το σώμα και έναν μακρύ σωλήνα που καταλήγει στο πέλμα απορρόφησης. Διαθέτουν ρόδες για ευκολότερη μετακίνηση και τα περισσότερα απ’ αυτά προσφέρουν και δυνατότητα αυξομείωσης έντασης. Συνδέονται στην πρίζα με καλώδιο ενώ έρχονται είτε με σακούλα, είτε με κάδο. Ο συνδυασμός καλωδίου (συνήθως 12 μέτρων ή μακρύτερου) και σωλήνα έχει ως αποτέλεσμα η χρήση τους να είναι σχετικά άνετη καθώς μπορούν να προσεγγίσουν δύσκολα σημεία ενώ το πέλμα απορρόφησης και ο βραχίονας αφαιρούνται προκειμένου να προσαρτηθούν τα υπόλοιπα αξεσουάρ τους.

Όρθιες σκούπες

Οι όρθιες σκούπες δεν είναι τόσο διαδεδομένες στη χώρα μας, ωστόσο αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για όσους διαθέτουν σπίτια με μεγάλους, ανοιχτούς χώρους χωρίς πολλά διαφορετικά επίπεδα (γι’ αυτό χρησιμοποιούνται κυρίως επαγγελματικά). Το πέλμα απορρόφησης είναι ενσωματωμένο στο σώμα της σκούπας η οποία, εν αντιθέσει με ένα κλασσικό μοντέλο, είναι κατακόρυφη -εξ ου και η ονομασία της. Έτσι, μπορεί αυτή να είναι βαρύτερη, ωστόσο ο χρήστης την κατευθύνει χωρίς μεγάλη προσπάθεια, σπρώχνοντάς τη. Οι όρθιες σκούπες καθαρίζουν εξίσου αποτελεσματικά χαλιά/μοκέτες και σκληρά δάπεδα (πατώματα, πλακάκια κλπ).

Σκούπες χωρίς καλώδιο

Οι ασύρματες σκούπες αποτελούν μία νέα κατηγορία. Δεν είναι μόνο το ότι διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία και άρα λειτουργούν χωρίς καλώδιο, αλλά και το ιδιαίτερο και απόλυτα χαρακτηριστικό design τους που παραπέμπει σε ραβδί. Το σώμα τους είναι εξαιρετικά μικρό σε διαστάσεις και σε συνδυασμό με το χαμηλό τους βάρος και όλα τα παραπάνω, κάνουν το σκούπισμα εύκολη υπόθεση. Μοναδικό τους μειονέκτημα η αυτονομία της μπαταρίας τους που δύσκολα ξεπερνά τη μία ώρα. Οι συγκεκριμένες σκούπες είναι ακριβότερες των κλασσικών, ωστόσο πλέον προσφέρουν κορυφαία απορροφητικότητα και μεγάλη γκάμα αξεσουάρ -ανάλογα και τον κατασκευαστή.

Σκούπες-ρομπότ

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία σκουπών έχει να κάνει με το πλήρως αυτοματοποιημένο καθάρισμα του σπιτιού. Αναφερόμαστε φυσικά στις σκούπες-ρομπότ, που λειτουργούν αυτόνομα, καθαρίζοντας τον χώρο και επιστρέφοντας στη βάση τους χωρίς ο χρήστης να πρέπει να ασχοληθεί καθόλου. Ένα τέτοιο μοντέλο κάνει όλη τη δουλειά μόνο του με τα ακριβότερα εξ αυτών να χαρτογραφούν μάλιστα το σπίτι. Μια σκούπα-ρομπότ δε διαθέτει την απορροφητικότητα μίας κλασσικής σκούπας ή ενός μοντέλου χωρίς καλώδιο, όμως μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να καθαρίζει τον χώρο σου όσο συχνά θες, ακόμα και μέρα παρά μέρα.

Τι λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας;

Απορροφητικότητα

Σε γενικές γραμμές, αν επιλέξεις κλασσικό μοντέλο σκούπας, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του (μετριέται σε watt), τόσο πιο απορροφητικό θα είναι αυτό. Βέβαια, πρόκειται για κάτι που επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η σκούπα (κινητήρας, κυκλωνική, πολυκυκλωνική), η ποιότητα του πέλματος, η διατήρηση των στάνταρ απόδοσής της όταν αρχίσει να γεμίζει ο κάδος ή η σακούλα κλπ. Εξ άλλου η απορροφητικότητα μετριέται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κατηγορία, κάνοντας την άμεση σύγκριση δύσκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή στην ενεργειακή της κλάση, έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων με το που θα λάβεις τον πρώτο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σακούλα ή κάδος;

Ένα από τα ερωτήματα που θα κληθείς να απαντήσεις κατά την αγορά σκούπας, είναι αν θα εμπιστευτείς μοντέλο με σακούλα ή κάδο. Τα πρώτα είναι τα φθηνότερα και τα πλέον διαδεδομένα, αν και τα δεύτερα βλέπουν τη δημοτικότητά τους να ανεβαίνει σταθερά. Πλεονεκτήματα των δύο; Τα μοντέλα με κάδο θα σε γλιτώσουν από το έξοδο της αγοράς σακούλων (χάρτινων ή συνθετικών), ενώ ακόμα κι αν γεμίσουν, αδειάζουν με μία κίνηση. Εκείνα με σακούλα πάλι είθισται να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα ενώ αποτελούν καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή σε περίπτωση αλλεργίας. Σημείωσε ότι οι σκούπες-ρομπότ και τα μοντέλα χωρίς καλώδιο διαθέτουν κάδο.

Επίπεδα θορύβου

Μία σκούπα εξ ορισμού είναι θορυβώδης -δε γίνεται να το αποτρέψεις, πάει και τελείωσε. Αυτό που όμως μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις ώστε τα επίπεδα θορύβου της να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα, κάτι που θα εκτιμήσουν σε βάθος χρόνου τόσο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου (αφού δε θα χρειάζεται να… φεύγουν από το σπίτι κάθε φορά που θα ετοιμάζεσαι να σκουπίζεις), όσο και οι γείτονες. Ο θόρυβος μίας σκούπας, αναφέρεται από τον κατασκευαστή σε dB και ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από τα 80 dB (όσο χαμηλότερος, τόσο το καλύτερο). Για τις σκούπες με προσαρμόσιμα επίπεδα απορροφητικότητας και άρα ισχύος, αναφέρεται εύρος θορύβου.

Λύσεις για σπίτια με κατοικίδια

Με μια ματιά στην αγορά θα βρεις λύσεις ειδικά για χώρους στους οποίους κινούνται κατοικίδια. Αυτές διαθέτουν ειδικά πέλματα και αξεσουάρ που συλλέγουν αποτελεσματικότερα τις τρίχες των κατοικίδιων, ενώ στο εσωτερικό τους «κρύβουν» φίλτρο ενεργού άνθρακα το οποίο φιλτράρει καλύτερα τις μυρωδιές τους και απομακρύνει τυχόν αλλεργιογόνα. Όπως και στην περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας υποφέρει από κάποια αλλεργία, έτσι και με τα κατοικίδια, η σκούπα που θα επιλέξεις θα πρέπει να μην επιτρέπει στον αέρα να επιστρέφει πίσω στο περιβάλλον, ενώ ιδανικά οφείλει να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό δείκτη απορροφητικότητας.

Εξαρτήματα και αξεσουάρ

Ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δώσεις βάση σε περίπτωση αγοράς κλασσικής ή ασύρματης σκούπας, είναι τα αξεσουάρ της. Η σκούπα δε χρησιμεύει μόνο στον καθαρισμό των δαπέδων, αφού θα σε καλύψει απόλυτα σε ό,τι αφορά καναπέδες, καρέκλες αλλά και κάθε λογής δυσπρόσιτη επιφάνεια -από γωνίες και ράφια, μέχρι κόγχες και πίσω/κάτω από έπιπλα. Για να καθαρίσει αποτελεσματικά όμως όλες αυτές τις επιφάνειες, χρειάζεται και τα κατάλληλα αξεσουάρ. Οι σκούπες συνήθως συνοδεύονται τουλάχιστον από ρύγχος για γωνίες/χαραμάδες και πέλμα για καναπέδες και υφάσματα με τα ακριβότερα μοντέλα να διαθέτουν ακόμα μεγαλύτερη γκάμα.

Λεπτομέρειες που αξίζει να προσέξεις

  • Αν η -κλασσική- σκούπα σου έχει ροδάκια, καλό θα ήταν αυτά να είναι περιστρεφόμενα για ευκολότερη μετακίνηση.
  • Αν επιλέξεις μοντέλο με καλώδιο, αυτό θα πρέπει να είναι μήκους τουλάχιστον 12 μέτρων και να τυλίγεται αυτόματα.
  • Αν η σκούπα σου παίρνει σακούλα, έχε τον νου σου για τυχόν προσφορές ώστε να «στοκάρεις» εφ’ όσον μπορείς να τις προμηθευτείς σε χαμηλότερη τιμή.
  • Κάποια ακριβότερα μοντέλα έρχονται με διαφορετικά πέλματα για χαλιά και σκληρά δάπεδα. Πίστεψέ μας, κάνουν τη διαφορά…
  • Το φίλτρο της σκούπας σου ιδανικά θα πρέπει να είναι τύπου HEPA που να αφαιρείται και να πλένεται.
  • Πρόσεξε ώστε το βάρος της κλασσικής σκούπας που θα διαλέξεις να μην υπερβαίνει τα 9-9,5 κιλά, διαφορετικά θα σε δυσκολέψει.
  • Σε μία σκούπα χωρίς καλώδιο, η μέση αυτονομία που θα πρέπει να επιδιώξεις είναι τα 40 λεπτά.
  • Οι σκούπες-ρομπότ μπορεί να μη χρειάζονται την προσοχή σου ενόσω λειτουργούν, ωστόσο θα πρέπει να έχεις καθαρίσει τις επιφάνειες απ’ όπου θα περάσουν από παπούτσια, καλώδια και λοιπά εμπόδια.
  • Η σκούπα-ρομπότ καλό θα ήταν να ελέγχεται μέσω smartphone/tablet (με χρήση app) και όχι μόνο από τηλεχειριστήριο.
v