Η μωρουδίλα είναι η πιο όμορφη μυρωδιά στον κόσμο!

Η μωρουδίλα είναι η πιο όμορφη μυρωδιά στον κόσμο!

Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψει κανείς τη μυρωδιά ενός μωρού... Όσοι έχουν μυρίσει ένα νεογέννητο, όμως, ξέρουν πολύ καλά σε τι αναφερόμαστε. Είναι η μυρωδιά που, σε συνδιασμό με τα ροδαλά μαγουλάκια και τα υπέροχα αθώα τους ματάκια, σε προκαλούν να μην τα αφήσεις ποτέ από την αγκαλιά σου!  Πού οφείλεται όμως αυτή η μυρωδιά;

Γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο ωραία;

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι η μυρωδιά των μωρών οφείλεται στις τροφές που τρώνε και δη στο μητρικό γάλα. Άλλοι ότι... απλώς είναι καθαρά. Έστω κι αν αυτά παίζουν τον ρόλο τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για ορμόνες του οργανισμού, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ της μαμάς και του μωρού της.

Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Χημική επικοινωνία και αναγνώριση μητέρας-βρέφους», που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Communicative & Integrative Biology», κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι χημικά στοιχεία, όπως η φερομόνη, παίζουν ρόλο στην αναγνώριση μεταξύ μητέρας και βρέφους. Οι οσμές των νεογέννητων είναι απολύτως ξεκάθαρες στις μητέρες αλλά και εκείνες που κάνουν τα μωράκια να μυρίζουν... συναρπαστικά!

Ακόμη...

Στο ερώτημα γιατί μυρίζουν τόσο ωραία τα μωρά, είναι πιθανό βέβαια να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι είναι πάντοτε καθαρά ενώ δεν ιδρώνουν ποτέ. Οι ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία και όχι νωρίτερα.

Ένα είναι σίγουρο..

Η μυρωδιά των μωρών είναι ότι πιο όμορφο έχουμε μυρίσει ποτέ και, ακόμη κι όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν, όλες θυμόμαστε την υπέροχη αίσθηση του να τα κρατάμε στην αγκαλιά μας τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους. 

v