Καθηγητής Σαρηγιάννης: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου»

Καθηγητής Σαρηγιάννης: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου»

Η κυβέρνηση βάζει εδώ και καιρό τα δυνατά της ώστε τα σχολεία να ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως μία τέτοια απόφαση θα έφερνε αύξηση των κρουσμάτων, συμφόρηση των ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μάλιστα, μιλώντας για τα σχολεία στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποστήριξε πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν να δοθεί παράταση στην ημερομηνία επιστροφής στα θρανία, προτείνοντας ως ιδανικότερη την 20ή Ιανουαρίου.

Το άνοιγμα των σχολείων στις 8/1 θα φέρει πολλά κρούσματα

Ο κ. Σαρηγιάννης ήταν πολύ σαφής στις εξηγήσεις του: «Όλοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι με άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 600 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 8 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 900 κρούσματα».

«Αξίζει τον κόπο να περιμένουμε»

Μάλιστα συμπλήρωσε: «θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Μας δίνει τον χρόνο για αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο αποδοτικά το σενάριο των εμβολιασμών».

Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά αλλά οι γονείς

Τέλος, τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά, αλλά ο συγχρωτισμός των γονιών γύρω από τα σχολεία και οι μετακινήσεις τους, ενώ επισήμανε ότι μόλις το 70% των πολιτών είτε δεν φορά μάσκα είτε δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Πηγή: iefimerida.gr

v