Επιστροφή στις τάξεις με τεστ μαθητών - 4 Ιανουαρίου όλες οι αποφάσεις

Επιστροφή στις τάξεις με τεστ μαθητών - 4 Ιανουαρίου όλες οι αποφάσεις

Το άνοιγμα των σχολείων έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση, αφού στην χθεσινή συνεδρίαση για το πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια οριστική ημερομηνία. Οι απόψεις των ειδικών φαίνεται πως διίστανται.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 4/1

Ωστόσο, το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων παραμένει η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων».

«Δεν θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να ξανακλείσουν σε μια εβδομάδα»

Ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας τόνισε την επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία, με την προυπόθεση πως η απόφαση αυτή θα έχει διάρκεια: «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».

Σχέδιο Κεραμέως με testing σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νικόλαο Σύψα, στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η υπουργός Παιδείας  παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να φτιαχτεί πλατφόρμα για τεστ κορονοϊού, στην οποία θα εγγράφονται καθηγητές και μαθητές που επιθυμούν να κάνουν τεστ και θα το κάνουν, χωρίς κλήρωση. Ήδη προβλέπονται 386 τέτοια τεστ σε όλη τη χώρα.

Οι λοιμωξιολόγοι στη χθεσινή συνεδρίαση τόνισαν ότι το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν είναι τα παιδιά αλλά ο συγχρωτισμός των γονιών πριν και μετά το σχολείο. Η κυρία Κεραμέως πρότεινε να διαφοροποιηθουν οι ώρες έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων στις τάξεις κάθε σχολείου και επιπλέον να μείνουν ανοιχτές όλες οι είσοδοι των σχολείων και όχι μόνο μία κεντρική έτσι ώστε να δημιουργείται συνωστισμός γύρω από αυτή.

Πηγή: iefimerida.gr

 

v