Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας: Τα εμβόλια σώζουν 5 εκ. ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο

Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας: Τα εμβόλια σώζουν 5 εκ. ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο

Σε μια περίοδο που το εμβόλιο του κορονοϊού είναι το μέσο για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα ή την αξιοπιστία του. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έρχεται να μας καθησυχάσει και να βάλει όλες τις πληροφορίες που διαβάζουμε σε μια σειρά: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, είναι πολύ αποτελεσματικά, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, αρκεί να γίνονται από τα κατάλληλα άτομα. Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19».

Τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε την σημασία των εμβολίων αλλά και τον καθοριστικό τους ρόλο στην εξαφάνιση νοσημάτων που, πριν από μερικά χρόνια, στοίχισαν τη ζωή πολλών παιδιών:  «Τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έτσι, με τους εμβολιασμούς εξαφανίστηκαν πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κ.λπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε τη 10ετία του 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανιστεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Ως ειδικευόμενος παιδίατρος στις αρχές του 1970 είχα βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να χάσουμε 23 παιδιά από διφθερίτιδα Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν θυμάται αυτές τις ασθένειες, δεν τις φοβάται από άγνοια και δεν αξιολογεί σωστά τη χρησιμότητα των εμβολίων και οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν και έχουν πλέον εξαφανιστεί στη χώρα μας», σημειώνει.

Το νέο εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι 95% αποτελεσματικό, που σημαίνει ότι αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό, ενώ παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για τρεις λόγους: 

  • Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά.
  • Tο γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS1 (2003) και MERS (2012).
  • H χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες, ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρείες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Επίσης, έχει διπλή δράση: 

  • Παράγει πολλά αντισώματα.
  • Διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4), που είναι τα κύτταρα "φονιάδες", που έχουν ρόλο να σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας.

Έδωσε εμφαση σε μία ψευδή παρενέργεια εμβολίων

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση σε μία ψευδή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί στις χώρες αυτές και τρομοκρατούσε για χρόνια και τώρα φοβάμαι ότι μπορεί να εμφανισθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Πιο συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια, όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες "συγκοπικά επεισόδια" που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μία απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το "τσίμπημα" και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου. Προσοχή, λοιπόν, σε τυχόν λιποθυμικά επεισόδια που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τον πρωτόγνωρο τρόπο εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας, για να μην αποτελέσουν αιτία διακοπής των εμβολιασμών», εξηγεί.

Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου

Όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας

Η αλλεργία, όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών, και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από τον γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία. 

Οι παιδίατροι έχουν πιο έντονη εμπειρία από την αλλεργία στο παλαιότερο εμβόλιο της ιλαράς, γι' αυτό κρατούσαν τα παιδιά για 20-30 λεπτά στο ιατρείο μετά τον εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά αλλεργίας».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v