Εορτασμός Θεοφανείων: για παράταση lockdown και 3ο κύμα κορονοϊού μιλούν οι ειδικοί

Εορτασμός Θεοφανείων: για παράταση lockdown και 3ο κύμα κορονοϊού μιλούν οι ειδικοί

Οι εικόνες από τους χθεσινούς εορτασμούς των Θεοφανείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που προβλέπει το ισχύον lockdown – και μάλιστα με την ευλογία της επίσημης Εκκλησίας – έφεραν στο μυαλό την ημέρα του Αγ. Δημητρίου που πυροδότησε την άνευ προηγουμένου έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Σοκαρισμένοι οι ειδικοί, κάνουν ήδη λόγο για σημαντικές επιπτώσεις που ίσως και να μην είναι αναστρέψιμες.

Δερμιτζάκης: «Μην απορεί κανείς που θα είμαστε σε lockdown για πολύ καιρό» 

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, και επεσήμανε πως αυτό που έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη σε εθνικό επίπεδο, με πολλαπλάσιες συνέπειες.

«Όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», πρόσθεσε.

Χθες, ο κ. Δερμιτζάκης δημοσίευσε εικόνες στον λογαριασμό του στο Facebook από τον συνωστισμό σε εκκλησίες και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μην απορεί κανείς που θα είμαστε σε lockdown για πολύ καιρό».

«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων», συμπλήρωσε, «Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη».

Παναγιωτακόπουλος: «Μετά από 2-3 εβδομάδες θα πληρώσουμε το λογαριασμό»

«Εννοείται ότι μας προβληματίζει η χθεσινή εικόνα», δήλωσε σχετικά με τα Θεοφάνεια ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο να «σκληρύνουν» τα μέτρα, έκανε σαφές ότι, «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει καλύτερευση θα χαλαρώνουν».

Ειδικότερα για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, τόσο σε κάποιες εκκλησίες όσο και σε παραλίες, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι, «μετά από 2-3 εβδομάδες θα πληρώσουμε το λογαριασμό».

Ερωτηθείς για την επάρκεια τεστ και εμβολίων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, εκτίμησε ότι, «σιγά-σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», παρατηρώντας ότι ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται ομαλά.

Καπραβέλος: «Αν πάμε έτσι, έρχεται 3ο κύμα και με πολλά θύματα»  

«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Εμείς βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

Απαντώντας σε ερώτημα αν θα ζήσουμε μια επανάληψη από αυτά που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη απάντησε: «Χειρότερα, πολύ χειρότερα. Με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος, αλλά για μια τραγωδία που θα συνδυαστεί με τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Γιατί αν πάμε έτσι, ο πιστός να ανάβει κεράκι, τα σχολεία να ανοίξουν γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά, τα καταστήματα να ανοίξουν γιατί έχουν εκπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο μία πανδημία είναι σε έξαρση, να είστε σίγουροι ότι έχουμε ένα τρίτο κύμα μπροστά και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι πως το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο, χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν ανήμερα των Θεοφανείων, δήλωσε: «Έχω χάσει τα λόγια μου. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας.»

Πηγή: iefimerida.gr

v