«Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα έχουμε 3ο κύμα κορονοϊού»: λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν

«Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα έχουμε 3ο κύμα κορονοϊού»: λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown αναμένονται από μέρα σε μέρα, αλλά οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν ότι όλα πρέπει να γίνουν με μέθοδο και απόλυτη προσοχή για να μην οδηγηθούμε πάλι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Είναι στο χέρι μας, λένε, να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας εφαρμόζοντας πιστά μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού.

«Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να ανοίξουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας ενόψει των γιορτών, αφού ο κορoνοϊός παραμένει εδώ. Θα ήταν μέγα λάθος», επισημαίνει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

«Αν όμως πάμε κλιμακωτά προς την έξοδο και με έναν τρόπο που θα έχει επιδημιολογική συνέπεια, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα», σημειώνει και αναφέρεται στο παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο ετοιμάζεται για τρίτο lockdown.

«Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ», τονίζει ο καθηγητής, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα – που κάτι τέτοιο αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – και μετά την αποκλιμάκωση να κάνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε τουλάχιστον μέσα στον Ιανουάριο να μην έχουμε επάνοδο της αύξησης των κρουσμάτων».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των καταστημάτων ο κ. Γκίκας ξεκαθαρίζει ότι «μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους. (...) Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος».

«Αναμένουμε από αυτή την εβδομάδα να αποκλιμακωθούν τα κρούσματα», δηλώνει με αισιοδοξία, «ήδη αυτό συμβαίνει και θα ακολουθήσει και η αποκλιμάκωση των εισαγωγών. Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα βλέπουμε αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων. Ακολούθως θα δούμε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να μειώνεται και ο αριθμός εισαγωγών στις ΜΕΘ, καθώς και ο αριθμός των θανάτων».

Πηγή: iefimerida.gr

v