Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με Χριστούγεννα σε σκληρό lockdown τύπου Δ. Αττικής

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με Χριστούγεννα σε σκληρό lockdown τύπου Δ. Αττικής

Η χθεσινή αναπάντεχη απόφαση για σκληρό lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας απ’ τις 6 το απόγευμα, σε 3 δήμους της Δ. Αττικής (Μάνδρα, Ασπρόπυργος και Ελευσίνα) σόκαρε και αύξησε στα ύψη την ανησυχία για ανάλογης αυστηρότητας μέτρα στις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν σταθερά κακή επιδημιολογική εικόνα.

Τα μέτρα στις τρεις περιοχές δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή μίας νέας δυσκολότερης κατάστασης για τη Δυτική Μακεδονία λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Για τους ειδικούς το μοντέλο της Δυτικής Αττικής φαίνεται να είναι οδηγός για τις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την πορεία του κοροναϊού στην Κοζάνη (ειδικότερα για τα Σιάτιστα) αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές πιέζοντας μάλιστα να ληφθούν περισσότερα μέτρα προκειμένου να μην γίνει ραγδαία διασπορά του ιού.

Η ανησυχία για την χαλάρωση που θα επέλθει αβίαστα τις εορταστικές ημέρες σε συνδυασμό με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλεί την πίεση για διεύρυνση των αυστηρών μέτρων λίγο πριν τις εορταστικές ημέρες. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει «σχέδιo προστασίας κόκκινων περιοχών» σαν να μην υπάρχουν Χριστούγεννα.

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρό lockdown

Οι περιοχές που κινδυνεύουν με σκληρά μέτρα τύπου «Ασπρόπυργου» με τα τρέχοντα δεδομένα είναι το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Πιερία, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Ροδόπη, τα Γρεβενά, η Πέλλα και η Λάρισα.

Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις: «Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.»

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

Υπέρ των αυστηρότερων μέτρων οι ειδικοί

Οι ειδικοί δείχνουν πάντως ξεκάθαρα πως τάσσονται υπέρ των αυστηρότερων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου και στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χ. Γώγος έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση» μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε απαντώντας για την Δυτική Αττική και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει», σημειώνοντας ότι «ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και Μακεδονίας».

Πηγή: in.gr

v