Maskne: η ακμή από την χρήση μάσκας και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Maskne: η ακμή από την χρήση μάσκας και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Με την πανδημία να έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας, η χρήση της μάσκας είναι «αναγκαίο κακό» απαραίτητο για την δική μας προστασία, αλλά και των γύρω μας. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί στο δέρμα ένα νέο είδος ακμής-μάλιστα, στο εξωτερικό το ονομάζουν maskne - που εκτός από σπυράκια, εκδηλώνει ακόμα ερυθρότητα και κνησμό. Υπάρχουν, όμως, τρόπος να απαλλαγείτε αρκεί να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές. 

Πλένετε συχνά το πρόσωπό σας

Mε την αναπνοή ή την ομιλία, η μάσκα τείνει να παγιδεύει ζεστό αέρα από την εκπνοή σας. Εκτός από το ότι είναι ενοχλητικό, αυτός ο αέρας δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη λιπαρότητας, βακτηρίων και ακάρεων του δέρματος που ζουν φυσικά στο δέρμα μας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά το πρόσωπό σας έως και 3 φορές την ημέρες πάντα με χλιαρό νερό καθώς το καυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ερυθρότητα και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Προσέχετε το υλικό της μάσκας

Αγοράστε υφασμάτινες μάσκες από ευχάριστο υλικό - κατά προτίμηση από 100% βαμβάκι. Πρέπει να σας ταιριάζουν τέλεια, να μην σας πνίγουν πουθενά, να μην τρίβονται άσκοπα και να μην ερεθίζουν το δέρμα σας. Πλύντε και σιδερώστε τις πάντα πριν από την πρώτη χρήση.

Ειδικό καθαριστικό με σαλυκιλικό οξύ

Ο καθαρισμός της ακνεϊκής επιδερμίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος ώστε να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και το σμήγμα. Η ιδανική συχνότητα που προτείνεται από τους ειδικούς, αναφορικά με τον καθαρισμό της επιδερμίδας με ακμή, είναι 2 φορές την ημέρα. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σωστό καθαριστικό με βάση τις δικές σας ανάγκες, το οποίο να είναι αποτελεσματικό, αλλά να μην ερεθίζει την επιδερμίδα σας. Προτείνονται αυτά που περιέχουν σαλυκιλικό όξύ.

Ενυδατική κρέμα

Εξίσου σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της maskne είναι η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας για την ακμή. Με αυτόν τον τρόπο θα ενυδατώσετε το δέρμα σας αλλά θα του παρέχετε και όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να ανακάμψει. Μια καλή κρέμα για την ακμή θα καταπραΰνει και θα «ηρεμήσει» το δέρμα και φυσικά, θα μειώσει τις ατέλειες. 

Αντί για make-up προτιμήστε την αντηλιακή σας κρέμα

Μπορεί να πιστεύετε ότι αν το πρόσωπο σας καλύπτεται από τη μάσκα δε χρειάζεται αντηλιακή προστασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της επιδερμίδας σας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενδέχεται να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την ακμή, με αποτέλεσμα την αύξηση της ερυθρότητας και των εξανθημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από SPF30, ειδικά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.
 

v