6 λόγοι που γκριζάρουν τα μαλλιά μας σε μικρή ηλικία

6 λόγοι που γκριζάρουν τα μαλλιά μας σε μικρή ηλικία

Δυστυχώς, μετά από κάποια ηλικία εμφανίζονται οι πρώτες λευκές και γκρίζες τρίχες στα μαλλιά μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πολύ νέων ανθρώπων που... δεν την γλυτώνουν και γκριζάρουν νωρίς. Δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι «ένοχοι» αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι ο συνήθης «ένοχος» για την εμφάνιση γκρίζων, ακόμη και είστε μικρή σε ηλικία. Φροντίστε λοιπόν να προσθέσετε στην διατροφή σας, τρόφιμα πλούσια σε Β12, όπως είναι τα αυγά, ο τόνος και ο σολομός. Αφού συμβουλευτείτε κάποιον ενδοκρινολόγο, μπορείτε επίσης να πάρετε και συμπληρώματα διατροφής.

Δυσλειτουργία στο θυρεοειδή

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς σας επηρεάζουν άμεσα τα θυλάκια των μαλλιών σας, σύμφωνα με έρευνα. Εάν έχετε αποκτήσει γκρίζες τρίχες, παρά το νεαρό της ηλικίας επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο έτσι ώστε να ελέγξετε την λειτουργίε του θυρεοειδούς σας. Το ίδιο ισχύει αν έχετε πολύ εύθραυστα ή λιπαρά μαλλιά.

Κακή διατροφή

Το να μην ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή είναι μια πιθανή αιτία για το γκριζάρισμα. Διάφορες μελέτες που έγιναν σχετικά με το θέμα έχουν δείξει ότι η φερριτίνη, το ασβέστιο, η βιταμίνη D-3, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά σας υγιή - ενώ η έλλειψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Άγχος

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το άγχος είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία των μαλλιών. Συγκεκριμένα, τα βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση των μαλλιών, υπολειτουργούν κάτω από στρεσσογόνες συνθήκες με αποτέλεσμα την εμφάνιση γκρίζων τριχών.

Κληρονομικότητα

Ναι, μπορεί να έχουμε κληρονομήσει αυτές τις γκρίζες τρίχες από τους γονείς και τους παππούδες μας. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το DNA παίζει τεράστιο ρόλο πότε... θα γκριζάρουμε. Εάν κάποιος στο οικογενειακό σας δέντρο είχε γκρίζα μαλλιά νωρίς, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε το ίδιο πράγμα.

Προϊόντα μαλλιών με χημικές και βλαβερές ουσίες

Από τα σαμπουάν έως τις βαφές μαλλιών, τα περισσότερα προϊόντα μαλλιών μπορούν να επισπεύσουν το γκριζάρισμα. Οι βλαβερές χημικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά μειώνουν το επίπεδο της μελανίνης, κάνοντας τελικά τα μαλλιά σας να χάσουν το φυσικό τους χρώμα.

Τips που προστατεύουν τα μαλλιά

Η αλήθεια είναι ότι, άπαξ και εμφανιστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες δεν υπάρχει κάτι που να επαναφέρει το αρχικό χρώμα.Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα tips που προστατεύουν τα μαλλιά και καθυστερούν το γκριζάρισμα:

  • Προστατέψτε τα μαλλιά σας από τον ήλιο. Καλύψτε το κεφάλι σας όποτε βγαίνετε, εάν είναι δυνατόν.
  • Αποφύγετε τα πιστολάκια και σίδερα μαλλιών. Βάζετε τακτικά στα μαλλιά σας  λάδι καρύδας.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας λάχανο, λάχανο, αμύγδαλα, χυμό καρότου και μπρόκολο.

Πηγή: brightside.me

v