«Ναι, πάχυνα στην καραντίνα, αλλά αρνούμαι να νιώσω ντροπή για το σώμα μου!»

«Ναι, πάχυνα στην καραντίνα, αλλά αρνούμαι να νιώσω ντροπή για το σώμα μου!»

Το άγχος και η ανασφάλεια της πανδημίας, τα απανωτά lockdown και η οικονομική ανασφάλεια είναι 3 από τους βασικούς λόγους που στην καραντίνα, αρκετές από εμάς πήραμε κιλά που δεν μπορούμε με τίποτα να χάσουμε! Καταλαβαίνω πως αυτό είναι από μόνο ένας λόγος για να νιώθουμε άσχημα, όμως καλό είναι να χαλαρώσουμε. Διανύουμε έτσι κι αλλιώς μία πολύ δύσκολη περίοδο και δεν αξίζει να προσθέσουμε ακόμα μία στεναχώρια στο κεφάλι μας… Όπως λέει και η μαμά παρακάτω, σεβαστείτε το σώμα σας όπως ακριβώς είναι και δώστε του το δικαίωμα να αφεθεί - έστω και για λίγο.

«Ήμουν ξαπλωμένη στο πάτωμα και έπαιζα με το νήπιό μου, όταν το κουμπί του πουκαμίσου μου ξεκουμπώθηκε. 

"Μαμά, έχεις μεγάλη κοιλίτσα" μου είπε ο μικρός γελώντας και έπεσε πάνω στην κοιλιά μου. 

Εκείνη την ώρα έκανα έναν μορφασμό, αλλά για πρώτη φορά όχι επειδή ένιωσα άσχημα για τα παραπανίσια μου κιλά, αλλά επειδή ο μικρός έπεσε πάνω μου με φόρα. 

Η αλήθεια είναι πως η όχι και τόσο αδύνατη κοιλιά μου, έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τους τελευταίους δέκα μήνες της καραντίνας. Ούσα μαμά πλήρους απασχόλησης, δεν βγαίνω αρκετά από το σπίτι, δεν πάω γυμναστήριο και μαγειρεύω συχνότατα! Και βέβαια, δεν μπορώ καν να υπολογίσω το τυρί και το κρασί που κατανάλωνα τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας. 

Έχω πάρει δέκα ολόκληρα κιλά και, κάθε ένα από αυτά, έχει κολλήσει πάνω μου με ισχυρή κόλλα. 

Όταν το συνειδητοποίησα πρώτη φορά, πανικοβλήθηκα. 

Παρόλο που προσπαθούσα να εστιάσω στην υγεία μου και όχι στην εμφάνισή μου, ήταν αδύνατο να μην νιώσω θλίψη και ανησυχία που πάχυνα. Στη συνέχεια ακολουθούν οι ενοχές που δεν πρόσεξα αρκετά τον εαυτό μου και, παρόλο που ξεκίνησα δίαιτα και συστηματική γυμναστική στο σπίτι, δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. 

Εξάλλου, όπως λέει και διαιτολόγος Melissa Vasikauskas, μια προγραμματισμένη δίαιτα δεν βοηθάει πάντα τις γυναίκες να χάσουν κιλά: "Το σώμα σας δεν γνωρίζει πότε και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος σκόπιμα. Η δίαιτα είναι ισοδύναμη με έναν λιμό και όταν το σώμα αντιλαμβάνεται έναν λιμό, αγχώνεται. Το άγχος απελευθερώνει κορτιζόλη, οι ορμόνες διαταράσσονται, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και τελικά δεν χάνετε τα κιλά που περιμένατε. Σε μια περίοδο που έχετε ήδη αρκετό άγχος, δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον! Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά, σωστά και να σέβεστε το σώμα σας". 

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μου για το νέο έτος: να σταματήσω να αγχώνομαι και να ντρέπομαι για το βάρος μου, να χαλαρώσω και να σέβομαι το σώμα μου όπως του αξίζει. Ο δικός σας

Ελεύθερη μετάφραση από: cafemom.com

v