10χρονη πέθανε από ασφυξία γυρνώντας βίντεο για το Tik Tok

10χρονη πέθανε από ασφυξία γυρνώντας βίντεο για το Tik Tok

Σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 10χρονου κοριτσιού στην Ιταλία, το οποίο έχασε τη ζωή του από ασφυξία ενώ έφτιαχνε ένα βίντεο για τη δημοφιλή πλατφόρμα Tik Tok.

Το challenge με το όνομα «Blackout»

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η μικρή Αντονέλα από τη Σικελία πήρε μέρος στη διαδικτυακή πρόκληση (challenge) με το όνομα «Blackout» του Tik Tok. Στο συγκεκριμένο challenge, τα παιδιά τραβούν βίντεο κατά το οποίο σφίγγουν ένα κασκόλ ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο γύρω από το λαιμό τους, περιορίζοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Το κοριτσάκι έδεσε μία ζώνη μπουρνουζιού στον λαιμό του αλλά το έκανε τόσο σφιχτά που έπεσε λιπόθυμη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρή. Δύο μέρες αργότερα, οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

«Δεν γνωρίζαμε ότι συμμετείχε σε αυτό το παιχνίδι. Γνωρίζαμε ότι είχε λογαριασμό στο Tik Tok για να βλέπει βίντεο, καθώς της άρεσε ο χορός. Πώς θα μπορούσα να φανταστώ τέτοια θηριωδία;», ανέφερε συντετριμμένος ο πατέρας της μικρής στην εφημερίδα La Repubblica.

Μπλόκο στο Τικ Τοκ μετά τον τραγικό θάνατο της 10χρονης

Ο θάνατός της 10χρονης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για το Tik Tok, τόσο από τους γονείς όσο και από την πολιτική ηγεσία της χώρας: 

«Τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να γίνουν μια ζούγκλα όπου επιτρέπεται οτιδήποτε», δήλωσε η Licia Ronzulli, πρόεδρος της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία των παιδιών.

Παράλληλα, η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων γνωστοποίησε ότι «θα μπλοκάρει το δίκτυο κοινωνικών μέσων Tik Tok έως τις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχει ζητήσει από την εταιρεία να εφαρμόσει νέους κανονισμούς σχετικά με την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών».

v